Timo Saarto: Vesimiehen aika

Timo Saarto

Vesimiehen aika

Karisto 2015. 308 s.

Rockhenkinen teologian maisteri Timo Saarto (s. 1957) voitti Kariston 110-vuotisjuhlan kunniaksi järjestetyn kirjoituskilpailun ”nostalgiadekkariksi” kutsutulla Vaiteliaalla pojalla, joka julkaistiin 2011. Väkevää aikalaiskuvaa Helsingistä tarjoaa myös hippidekkari Vesimiehen aika. Esikoisteosta ja Vesimiehen aikaa yhdistää henkilöhahmona rikostutkija Albert Vaara.

Dekkarin polttopisteitä ovat murha ja vähitellen auki keriytyvä huumekauppa. Hippityttö Erja Kuusaman kautta saa kosketuksen idealismiin, rockin, rauhan ja rakkauden kolmiyhteyteen.

Valitettavasti se murtuu karmeaan todellisuuteen, vaikka poliisin tyttärenä Erjalla on tuntumaa kadun kasvatteihin jo aiemminkin: ”Erjan vanhemmat asuivat likimain Vuorimiehenkadun Alkoa vastapäätä. Hän oli nähnyt kotinsa ikkunoista kadun elämää sen verran monipuolisesti, että ajatteli sen hyvinkin vastaavan sosiaalipolitiikan approbaturia.”

Vaikka teoksessa suhtaudutaankin kriittisesti hippiliikkeen pinnallistumiseen ja lieveilmiöihin, se ei ole missään määrin mustavalkoinen.Poliisilaitoksen sisäiset ristiriidat ja raadollisuus sekä niin sanotun hyvän perheen sisäinen väkivalta on kuvattu koruttomasti.

Teos liikkuu kahdessa aikatasossa: vuodessa 1970 ja sotien jälkeisessä ajassa. Helsinki elää vahvasti: Natsa-klubin ja Perunatorin henki on tavoitettu. Osuvia aikamerkkejä ovat esimerkiksi Beatlesin hajoaminen ja Suosikin hömppäjutut (”Tasavallan Presidentti söi rotan!”).

Yleisinhokkina tuodaan esille Iltatuulen viestin jatkuva voittokulku: ”Baarin levyautomaatissa soi jälleen kerran Iltatuulen viesti. Kiikala kirosi kappaleen ja ihmetteli, kuinka kukaan jaksoi yhä uudestaan kuunnella mokomaa. Iltatuulen viesti oli kuitenkin takuuvarma hipinpelätin, joten kai sitä vain tuli sietää.”

Vesimiehen aika on epätasainen mutta viitseliäs. Ajoittain selittely aiheuttaa kömpelyyttä, mutta vahvan ajankuvan ja intensiivisyyden vuoksi se tempaa mukaansa maagiselle retkelle purkutalojen kommuuneihin, tapahtui siellä sitten hyvää tai pahaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.