Timo Sandberg: Yövieras

Yövieras

Nastolalaisen kirjailijan Timo Sandbergin uusi rikosromaani Yövieras sijoittuu kirjailijalle tuttuun tapaan Lahteen. Se kuuluu Sandbergin komisario Erkki Heittolasta kertovaan sarjaan. Yövieras on sarjan yhdeksäs kirja.

Romaanin alun lyhyissä luvuissa avautuvat näkymät erikoisiin tilanteisiin, joiden myötä lukija on askeleen tai pari edellä tapahtumia myöhemmin selvitteleviä poliiseja. Alkulukujen jälkeen lukija tapaa Heittolan kävelyllä Tomi-koiran kanssa.

Hämeen poliisissa aletaan selvitellä hiippailijamurtoja. Joku onnistuu tunkeutumaan ihmisten koteihin äänettömästi ja ilman lukkojen rikkomista. Hän vie rahaa ja arvoesineitä huoneista, joissa asukkaat parhaillaan nukkuvat. Kummitusvoro tekee nopeasti paljon keikkoja. Kaupunki joutuu pelon valtaan.

Lukija pääsee tutustumaan hiippailijaan toisesta näkökulmasta kuin Heittolan porukka. Tämä on kuitenkin vain yksi säie romaanin rikoskudelmassa. Toisen säikeen tuo tullessaan heppu, joka tulee Tallinnasta salaperäisten tuliaisten kanssa.

Eräästä rappukäytävästä löytyy henkirikoksen uhri, ja Vesijärven rannalla tunnelmoiva pariskunta tekee karmivan löydön.

Sandberg kuljettaa hallitusti monen rikoslinjan kokonaisuutta. Sen rinnalla etenee Heittolan oma elämä.

Suhde ylikonstaapeli Taru Lundin kanssa takkuili jo aiemmissa kirjoissa ja nyt se mutkistuu entisestään. Mitä voi mies tehdä, kun suuri rakkaus on tiedossa vaan ei saavutettavissa? Kuinka kauan ihminen jaksaa istua iltansa vain ikävä seuranaan, ikävä ja koira.

Apeaan tunnelmaan niveltyy synkeänluontevasti Heittolaa yhä enemmän jäytävä huoli hyvän poliisityön mahdollisuuksista, kun resurssit vähenevät muka järkevän suunnittelun hengessä. Korukieli ei peitä totuutta, kurjistumiskehitystä, pitkän linjan konkari tuumii.

Yövieras on monin paikoin todella jännittävä. Tilanteita ja näkökulmahenkilöitä nopeatempoisesti vaihtavalla vuorolukutekniikalla on hyvät ja huonommat puolensa. Jännä tilanne jää usein kesken ja jatkuu yhden tai useamman muun juonilinjan kehittelyn jälkeen.

Kaikki osa-alueet kuitenkin etenevät niin, että loppuratkaisujen häämöttäessä mikään ei töksähdä päätökseen kuin tyhjästä.

Erityisen ansiokkaasti Sandberg kuvaa Hämeen poliisin väkeä. Vakioporukka saa täydennystä voimanostoa harrastavasta Pauliina Karjusaaresta, joka haastaa uutena ylikomisariona miesvaltaisen alan vanhakantaisiin asenteisiin juuttuneita lainvartijoita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.