Tiskiriepu-pöytärätti - Kyösti Peltonen

KYÖSTI PELTONEN

Tiskiriepu-pöytärätti K

äpsä Oy 2008, 64 s.

Elämän ihmeellisyys löytyy usein arjen pikkuasioista tai ehkä juuri sieltä. On vain osattava nähdä ja ymmärtää. Ylipanostaja Kyösti Peltosen omakustanne Tiskiriepu - pöytärätti on niin sykähdyttävä teos, että siinä kuvittelisi olevan aineksia jonkinlaiseksi kulttikirjaksi. Jälkiviisaasti voi nyt sanoa, että tämähän siitä seurasi, kun mies muutti vaimonsa kanssa Jämsästä Vihtiin edesmenneen taiteilija Onni Ojan taloon asumaan. Ympäristönvaihdos osui nappiin. Kivien räjäyttelijän hennompi puoli pulpahti esiin kirjana. Tai ehkäpä joviaali Peltonen muuten oli sopivasti hioutunut ja prässäytynyt tuomaan julki itsestään vähemmän tunnetun.

Neljä milliä paksu kirja on muilla mittareilla paksumpi. Peltosen omakustanne pääsi myyntiin Akateemiseen kirjakauppaan Helsingissä, mikä lienee omakustanteelle lähes samanlainen saavutus kuin kamelin kävely neulansilmän läpi. Paukuksi itseään kirjan takakannessa kutsuva Peltonen kirjoittaa puhuvista keittiöräteistä, pakisevista astioista ja villahaituvista. Kaikki ovat saaneet hengen ja kertomisen lahjan. Kiinassa valmistettu paperiliitin puhuu Aasian asioista, chili kertoo synnyinseudustaan Turkissa. Keittiössä on melkein maailma pienoiskoossa.

Selvästikin vanha kallioiden halkoja on lähtenyt räjäyttämään ihmisten päiden umpiluuta. Tajunnan poksauttelussa tarvitaan Peltosen firman tunnuslausetta mukaellen konsteja kun voima loppuu. Niitähän löytyy. Isoja kallioita pilkkonut Peltonen puhaltaa keittiön lattialle kulkeutuneeseen hiekanjyväänkin hengen. Kaikilla on sanottavansa. Tarinan kannattajaksi nousee mittarimato, joka etsii ja löytää paikkansa kehittyäkseen lopussa siksi, mikä oli tarkoituskin.

Kirjan kuvituksen on Paukun osviittojen mukaan tehnyt Pensseli eli taiteilija Alpo Vanninen. Tekstin kieliasun virheettömyys on saanut koiranleuat epäilemään, että ylipanostajan takana onkin haamukirjoittaja. Ehkä vaimo. Ei sinne päinkään. Kieliasun on tarkastanut Marja Oja. Omakustanteen tekijällä on varaa ylellisyyteen, joka on joidenkin ammattilaistenkin ulottumattomissa.

Peltonen haluaa kertoa asioista kadun aurinkoiselta puolelta. Niitä, joita ajattelemalla tulee hyvä olo. Siinä iso mies onnistuu harvinaisen hyvin. Kirjaa luetaan kuulemma jo yhdessä päiväkodissakin. Se on ainakin yhtä kova juttu kuin myynti akateemisessa. Kirja on lastenkirja ja aikuisten kirja. Vastuu on lukijan ja vastaanottajan.

PENTTI RYTKÖNEN

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.