Titaanien taistelu 3D (Clash of the Titans)

Titaanien taistelu 3D (Clash of the Titans)
En yllätyshittiä 300 katsoessani tajunnut, että kyseessä olisi lähes yhtä merkittävä elokuva kuin ensimmäinen Indiana Jones, Matrix tai Star Wars aikoinaan. Kun yksi elokuva löytää ajan hengen ja menestyy, kopioijat seuraavat perässä. Titaanien taistelu on historialliseen mytologiaan perustuva toiminnallinen seikkailu- ja erikoistehoste-elokuva. Titaanien taistelu on myös mainiota viihdettä ja ilmiselvä hitti.

Tarina alkaa, kun ihmiset ovat kyllästynyt Olympoksen jumalien oikkuihin ja tyranniaan. Jumalten ja ihmisten välinen sota on lähellä. Perseus ( Sam Worthington) on kasvanut aikuiseksi ihmisten parissa tietämättä, että on puolijumala. Hänen isänsä on pääjumala Zeus ( Liam Neeson). Kun koston- ja vallanhimoinen Hades ( Ralph Fiennes) tuhoaa Perseuksen perheen, semijumalalla ei ole enää mitään hävittävää. Hades saisi kärsiä, Perseus päättää.

En puutu siihen, kirjoittaako Titaanien kosto muinaisen Kreikan myytit uusiksi. Se on epäoleellista. Siitä valittaminen on kuin narisi Disney-piirrettyjen puhuvista eläimistä. Elokuvasta löytyy esimerkiksi merihirviö Kraken, joka kuuluu skandinaaviseen mytologiaan.

Sata mukavaa minuuttia

Kreikkalaisesta tragediasta on turha puhu. Nyt tehdään modernia amerikkalaista suurelokuvaa ja viihdebisnestä, eikä muuta edes esitetä. Elokuva koostuu suurelta osin mahtipontisista komeista taistelusta. Tehosteet ovat tietenkin hienoja, parasta mitä rahalla saa.

Elokuvan valtti on sen viihdyttävyydessä. Kieli on jatkuvasti hieman poskessa mutta ei niin syvällä, että komediasta voisi puhua. Se mikä on hauskaa, on hauskaa tarkoituksella, ei camp-mielessä.

Titaanien taistelu tuskin tulee mieleen, kun listataan vuoden parhaita elokuvia. Mutta elokuva kestää viihdeleffalle täydelliset satakunta minuuttia, ja ne minuutit kuluvat nautinnollisesti. Ranskalainen ohjaaja Louis Leterrier taitaa myös actionin, mikä on nykyään Hollywoodissa yllättävän harvinaista. Uusimman Terminatorin, Avatarin ja Titaanien koston jälkeen Sam Worthington tähti loistaa elokuvataivaalla kirkkaana.

3D:stä on vaikea keksiä mitään uutta sanottavaa. 3D on keskuudessamme, eikä vähään aikaan täältä poistu. Sen takaavat jo kalliit investoinnit ja vielä varmemmin monet menestyneet 3D-elokuvat. Titaanien taistelu on niistä uusin.

Ohjaus: Louis Leterrier. Pääosissa: Sam Worthington, Liam Neeson, Ralph Fiennes, Gemma Arterton, Mads Mikkelsen. Tyylilaji: fantasia (K13).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.