Tite Kubo - Bleach, Pauliina Högman, Elli Puukangas & HeikkiI Valkama - Vartijat 2, Rei Hiroe - Black Lagoon, Barbara Randall Kesel, Heidi Arnhold & Max Kim - Jim Henson's Legends of The Dark Crystal

TITE KUBO

Bleach

Sangatsu Manga 2009

B leach-mangasarja pöyhii perinteisiä kauhumyyttejä. Oranssitukkaisella nuorukaisella Ichigolla on omituinen kyky: hän näkee aaveita. Yksityisklinikkaa pyörittävällä lääkäri-isällä on tapana pätkiä poikaansa opetusmielessä kuonoon. Ichigosta onkin kasvanut varsin lahjakas tappelija. Eräänä päivänä Ichigo joutuu taisteluun pahoja henkiä vastaan, ja hänelle tarjotaan kuolemanjumalan voimia.

Sarja on Japanissa huippusuosittu eikä syyttä. Toisin kuin mangasarjoissa yleensä, Bleachissa on uskottavasti nivottu yhteen päähenkilön yksityiselämä sekä maagiset taistelut. Nätti kuolemanjumalatar aiheuttaa sekaannuksia päähenkilön lemmenseikkailuissa, eikä pakoilevista hengistäkään ole asiassa apua.

Bleachissa pohditaan moraalia ja etiikkaa, uhrautumista toisten puolesta, ja mikä on oikein ja mikä väärin. Bleach muistuttaa teemoiltaan Death Note -sarjaa ilman typerää teinipoikaa, joka muka johtaa kaikkia maailman poliisivoimia.

PAULIINA HÖGMAN, ELLI PUUKANGAS & HEIKKI VALKAMA

Vartijat 2

Sangatsu Manga 2009

Kotimainen Vartijat-mangasarja on edennyt toiseen osaansa. Edellisen osan lopussa oli vielä toiveita, että sarja pystyisi lunastamaan odotuksensa, mutta näin ei käynyt.

Heikki Valkaman kirjoittama tarina kierrättää tuttuja fantasiakliseitä esittämättä yhtään uutta, selkeästi omaa ideaa. Tarina etenee puisevasti, ja juonenkäänteet ovat vaivaannuttavan perinteisiä. Jännitystä ei synny.

J.R.R. Tolkienin keksimän riimujärjestelmän käyttäminen loitsuissa vain korostaa ideoiden vähyyttä. Tietokone-efektit pistävät sietämättömästi silmään, ja muutamalla sivulla rasterit ovat menneet täydellisesti pieleen. Jälki on pelkkää suttua.

Elli Puukangas jättää piirrostyöt toisen osan puolivälissä, ja Pauliina Högmanin astuminen puikkoihin on ryhtiliike koko sarjalle. Tyyli muuttuu radikaalisti, mikä on ainoastaan positiivista. Puukangas saattaa olla lahjakas piirtäjä, mutta ei kykene hallitsemaan näin vaativaa projektia.

REI HIROE

Black Lagoon

Punainen jättiläinen 2009

Nuori salaryman tempautuu mukaan rikollisjoukkoon, joka kutsuu töitään kuriirihommiksi. Porukassa häärii hippinörtti, jättiläinen ja hemaiseva neito, joka aina onnistuu pyllistämään lukijalle kesken tappelun.

Black Lagoon muistuttaa toiminnan kuvauksessa Matrixia, mutta on sisällöltään Steven Seagalin ja Bud Spencerin ja Terence Hillin elokuvien tasoa. Black Lagoon tavoittelee musiikkilainauksilla ja asetelmallisuudella Hong Kong -elokuvien ja GTA-pelien tunnelmaa, mutta epäonnistuu, koska ei sisällä mitään omaperäistä.

Ensimmäinen tarinakokoelma alkaa heti nokkapokalla, ja päättyy hurmeiseen kissatappeluun. Juonesta putoaa oitis kärryiltä, jos sitä nyt edes on. Sisältö on hatara, pelkkää räiskintää, takaa-ajoa ja asefetisismiä. Sarja yrittää olla kovaksikeitetty, mutta turhanpäiväinen kiroilu antaa vain moukkamaisen vaikutelman.

BARBARA RANDALL KESEL,

HEIDI ARNHOLD & MAX KIM

Jim Henson's Legends

of The Dark Crystal

Egmont 2009

Jim Hensonin animaatioiden pohjalta on viime vuosina tehtailtu useampiakin mangasarjoja. Suomeksi on aiemmin ilmestynyt Labyrintti ja nyt Legends of The Dark Crystal.

Nukkeanimaatioklassikko Tumma kristalli ilmestyi vuonna 1982. Mangasarja sijoittuu aikaan ennen elokuvan tapahtumia. Hummerin näköiset Garthimit ovat ilkeiden Skeksien palvelijoita, ja metsästävät haltiamaisia Gelflingejä. Gelflingit rakastavat rauhaa, mutta ovat lopulta pakotettuja nousemaan taisteluun sortajiaan vastaan. Samaan aikaan keisari Skekson palatsissa käydään julmaa taistelua vallasta.

Barbara Randall Keselin käsikirjoittama sarja on uskollinen Jim Hensonin luomalle maailmalle. Legends of The Dark Crystal on vetävää perusseikkailua, jossa hyvän ja pahan raja on selkeä.

PETRI HANNINI

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.