Tom Waits - takapihan taikuri - Mac Montandon

MAC MONTANDON (TOIM.) Tom Waits - takapihan taikuri Suom. Seppo Lahtinen. Sammakko 2007, 381 s.

Beat-runoilijoiden jälkeläinen, avantgarde-tarinankertoja, kulttiartisti, säveltäjä ja näyttelijä Tom Waits (s. 1949), kuuluu modernin Amerikan autenttisimpiin sieluihin.

Waitsin rämäpäinen mutta samalla hienovarainen suhteensa amerikkalaiseen unelmaan ja todellisuuden aineksiin on määritelty hänen poikkeuksellisessa äänenvärissään. Waitsin äänenväri on puumerkki, stigma ja signeeraus, jonka piirissä kirous voi muuttua siunaukseksi.

Waits on taiteilija, joka on noudattanut aina omaa kutsumustaan, ja silti säilynyt hengissä; boheemi, josta ei kuitenkaan tullut pikkuporvaria. Runoilija Charles Bukovskin runossaan esittämä fundamentaali kysymys, "miksi elät?" saa monta hyvää vastausta Tom Waitsin elämää ja taidetta käsittelevässä haastattelukirjassa.

Lauluntekijänä ja säveltäjänä Waits on sulattanut omaan taiteeseensa monenlaisia tyylilajeja, yhdistellyt toisiinsa epätodennäköisiltä vaikuttavia asioita. Hän on kirjoittanut ääniä, niinkuin hän on kirjoittanut sanoja. Äänimaailma on hänen universuminsa, jossa myös sanat, runous elää.

Beat-kirjailijoista Jack Kerouacista ja Allen Ginsbergistä lähtien aina Walt Whitmanin perinteestä ammentaen amerikkalaiset runoilijat ovat etsineet tekstille kokonaisvaltaista ja eksistentiaalista yhteyttä ja kaikupohjaa. Jos on muusikko ja runoilija niin kuin Tom Waits, Bob Dylan tai Jim Morrison, pyrkimyksenä on enemmän taikka vähemmän rakentaa jonkinlaista synteesiä, eli "kokonaistaideteosta". Waits on liikkunut paljon myös elokuvan ja teatterin parissa, säveltäjänä ja näyttelijänä.

Lauluissaan Waits haluaa kertoa kaunistelemattomia tarinoita tosielämästä, niin kuin hänen ihailemansa hieno amerikkalainen novellisti, Raymond Carverkin teki.

HANNU WAARALA

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.