Tommi Melender - Ranskalainen ystävä

TOMMI MELENDER
Ranskalainen ystävä
WSOY 2009, 237 s.
Tommi Melenderin (s. 1968) toisessa romaanissa Ranskalainen ystävä kirjan päähenkilö, loppuunpalanut näytelmäkirjailija ja yritysluennoitsija Joel Raento lähtee Ranskaan lataamaan akkujaan.

Tarkoituksena on myös lukea ironian mestarin, kirjailija Gustave Flaubertin kirjeenvaihtoa. Raento haluaa irtaantua informaatioyhteiskunnan oravanpyörästä.

Ranskalaisessa pikkukaupungissa Aronvillessa hän kohtaa Marcel Daignault -nimisen miehen, kuljetusalan yrittäjän ja entisen historian lehtorin, joka on joutunut vaikeuksiin paikallisten gangstereiden kanssa. Raento ja Daignault ystävystyvät ja huomaavat olevansa sielunveljiä, molemmat 1800-luvun ranskalaisen kulttuurin ja tyylitajun ihailijoita. Ja modernin media-barbarian uhreja ja inhoajia.

Joel Raento tarkastelee nykymaailmaan typeryyksiä Flaubertin ironisten silmälasien läpi, Daignault etsii runoilija Charles Baudelairen avulla intensiivistä suhdetta oman olemassaolonsa arvoitukseen.

Melenderin romaanissa Flaubertin kirjeissä esittämien huomioiden terävänäköisyys ihmisluonnon paradokseista asettuu vastakohdaksi mediayhteiskunnan merkityksettömälle informaatiolle. Laatu on muuttunut kaikessa suhteissa määräksi.

Romaanin ironinen distanssi, sen etäännyttävä keino kuvata Flaubertin huomioiden kautta nykyhetkeä, antaa Melenderille tilaa havainnoida nykyajan ilmiöitä ja puolitotuuksia tietyn kriittisen välimatkan päästä.

Tämä on romaanin viitekehyksen kannalta tärkeä seikka ja osa kerronnan tuottamaa nautintoa ja joustavuuden vaikutelmaa. Melender on niin sujuva kertoja, että hän saa uskomattomatkin käänteet tuntumaan uskottavilta. Siis hyvin älykäs kertoja, mikä tässä tapauksessa ei ole mikään haitta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.