Tommy Tabermann - Naaras

TOMMY TABERMANN
Naaras
Gummerus 2009, 273 s.
Selkeät lajimääritelmät eivät tee täyttä oikeutta Tommy Tabermannin (s. 1947) uusimmalle teokselle Naaras. Yhtäältä se on kertomus intohimosta ja kielletystä rakkaudesta. Yhdistelemällä runollismyyttistä ainesta ajan ilmiöiden kritiikkiin siitä muodostuu myös balladinomainen aikuisten satu ihmiseksi kasvamisesta.

Ajan ilmiöt ja trendit erehdyttävät helposti kuvittelemaan, että todellisuus koostuu erillisistä lokerikoista, joihin epätoivotut tai omaan elämään muka kuulumattomat asiat voi tunkea näkymättömiin. Naaraan myyttinen todellisuus nostaa esiin elämän kokonaisuuden ja antaa toisenlaisen tarttumapinnan ihmisenä olemisen universaaleihin kysymyksiin.

Vertauskuvalliseen muotoon puettuna kaksinaismoralismi, talousrikokset, maahanmuuttajakysymykset, nuorten ongelmat ja väkivalta ovat osa myyttisen tason taistelua valon ja pimeyden, elämän ja kuoleman voimien kanssa. Joki ja joelle ilmestyvät valkoinen ja musta joutsen ovat kirjassa näiden motiivien keskeistä kuvastoa.

Henkilöiden raamatullinen tausta antaa mahdollisuuden muuntaa myyttejä. Pyhimyksen kaimana Mikaelin sädekehä murtuu, kun hän paljastuu Luciferin kaltaisesti langenneeksi kirkonmiehen kaapunsa takaa.

Maria, Martta ja Anna ovat puolestaan naisia, jotka ovat eri tavoin suhteessa naaraaseen itsessään. Tabermanin tarinassa "naaras" on vastaus elämän tarkoitukseen, se sisällyttää itseensä pyhän ja vahvan eroottisen voiman samanaikaisesti. Naarasenergia merkitsee suojelemisen vaistoja ja vitaalisia viettejä, joissa naisen kypsyys punnitaan: "Istutitko siemenen vai kaadoitko puun? Naaras vaalii siementä eikä anna kenenkään kaataa puuta."

Tabermann on epäilemättä aina ollut täysverinen romantikko, ja silti tai juuri siksi myös viisas elämän tarkkailija. Sielukkaassa intohimon kuvauksessaan ja puhuttelevassa hyvän ja pahan tematiikan käsittelyssään uusin teos muistuttaa Paolo Coelhon tapaa kirjoittaa elämänarvoituksista aistillisesti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.