Toni Morrison – Koti

Nobelisti Toni Morrison on käsitellyt Amerikan mustien orjuutta, sortoa ja historiaa halki pitkän romaanituotantonsa. Kirjailija nivoo taitavasti yhteiskunnallisen sanoman yksilötasolle, puhutteleviin ihmiskohtaloihin.

Amerikkaan 1930–50-luvuille sijoittuva Koti (alkuteos 2012) soi juuri Morrisonille ominaisessa synkän bluesin ja eloisan bepopin hengessä. Moneyn perhe joutuu tien päälle, kun mustien perheitä häädetään teksasilaisesta piirikunnasta. Isä ottaa mukaansa työkalut ja hevosen ohjakset, raskaana oleva äiti vaatekorin ja vauvan. Kaikki muu saa jäädä.

Matkalla syntyy pieni tyttö Ycidra, ”Cee”, josta tulee isoveli Frankin silmäterä. Sisarukset päätyvät Georgian Lotukseen, pikkukaupungin lähiöön sukulaisten hoiviin. Elämä näyttää nurjaa puolta. Isoäitipuoli Lenore haukkuu ja halveksuu Frankia ja Ceetä.

Myöhemmin nujerrettu nuori nainen Cee päätyy pikaistuksissa huijarimiehen matkaan, ja Frank värväytyy Korean sotaan kavereidensa kanssa. Sodasta palaa rikkinäinen mies, joka on tappanut ja todistanut tovereidensa kuolemaa.

Cee on puolestaan ajelehtinut valkoisen lääkärin apulaiseksi ja rotuopin välineeksi.

Kun veli saa viestin siskonsa heikosta kunnosta, alkaa sisarusten matka takaisin kotiin.

Mestarillisena kertojana Morrison avaa ajanhengen, ilmapiirin ja ihmisten perusluonnon jo muutamalla sivulla. Lyhyet takaumat luovat samalla upottavaa syvyyttä tiiviiseen kertomukseen.

Moneyn perheen koettelemukset punoutuvat elimelliseksi osaksi Amerikan historiaa, joka on kirjoitettu paitsi vihalla ja verellä myös vapauden kaiholla ja toiveikkuudella.

Vaikka afroamerikkalaiset joutuivat rasistisen syrjinnän ja väkivallan kohteiksi viisikymmenluvun Amerikassa, syrjittyjen ja syrjittyjen puolustajien kesken löytyi toverillisuutta, joka osoitti harvinaislaatuista ihmisyyttä. Tähän Morrison luottaa romaanissaan. ”Jossain sinun sisälläsi on se vapaa ihminen, josta minä nyt puhun. Etsi se ja anna sen tehdä jotain hyvää tässä maailmassa”, opastaa ikääntynyt nainen nuorta Ceetä.

Morrison on kirjoittanut proosaa tasaisen rauhalliseen tahtiin, edellinen romaani Armolahja ilmestyi viisi vuotta sitten. 82-vuotiaana hän on hienossa vedossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.