Tony Halme, Albert Salmi, Maila Nurmi – suomalaisia on aina esiintynyt Hollywood-tuotannoissa maailman huonoimmasta elokuvasta katsotuimpiin sarjoihin, katso kuvat

Jasper Pääkkönen otti urallaan merkittävän askeleen, kun hän pääsi mukaan Spike Leen ohjaamaan BlacKkKlansman-elokuvaan, joka sai ensi-iltansa viikonloppuna. Elokuvassa Pääkkönen esittää merkittävää sivuosaa, Ku Klux Klanin raivokasta jäsentä.

Mutta on Hollywoodissa vuosien aikana nähty useita muitakin suomalaisia näyttelijöitä.

Suomalaisia näyttelijöitä on näkynyt tasaisesti nimielokuvissa 2000-luvulla, joskin usein pienemmissä rooleissa. Esimerkiksi Samuli Edelmann esiintyi Tom Cruisen johtamassa Mission: Impossible – Ghost Protocol -elokuvassa (2011) ruotsalaisena roistona (kuva 2). Muita huomiota herättäneitä roolisuorituksia ovat olleet Krista Kososen esiintyminen viime vuonna scifi-klassikon jatko-osassa Blade Runner 2049 (kuva 3), Pihla Viitalan rooli Jeremy Rennerin ja Gemma Artertonin tähdittämässä Hannu ja Kerttu: Noitajahdissa (2013), Samuli Vauramon ja Irina Björklundin (kuva 4) kohtaamiset George Clooneyn kanssa The American -elokuvassa (2010), Laura Birnin esiintyminen Tanssii haudoilla -elokuvassa (2014) Liam Neesonin kanssa ja Peter Franzénin ja Sean Pennin välinen taistelu The Gunman -leffassa (2015).

Vähemmälle huomiolle on jäänyt Vera Jordanovan osallistuminen Hostel: Part II -kauhuelokuvaan (2007).

Näyttelijänä on lisäksi kunnostautunut voimamieskisoistakin tuttu Jouko Ahola, jonka näyttävin suoritus valkokankaalla on yhdessä Orlando Bloomin kanssa Ridley Scottin ohjaamassa Kingdom of Heaven -elokuvassa (2005, kuva 5, Ahola keskellä takana).

Yksi suomalaisten suurimmista rooleista 1990-luvun isoissa Hollywood-tarinoissa on Tony Halmeen suoritus terroristina elokuvassa Die Hard III – Koston enkeli (1995). Halmeella on Bruce Willisin tähdittämässä elokuvassa jopa muutama vuorosana pommia pelkäävänä pahiksena. Halme oli mukana myös huomattavasti pienemmän budjetin toimintaelokuvassa American Tigers (1996).

Harva ehkä muistaa, että myös James Cameronin Titanic-hitissä (1997) nähtiin suomalaista osaamista. Elokuvan alkupuolella Leonardo DiCaprion esittämä Jack päätyy onnekkaan uhkapelin jälkeen laivalla ruotsalaisen Bjornin huonetoveriksi. Bjornia esitti suomalainen Jari Kinnunen.

Oma luku4nsa, hyvin lyhyt sellainen, on Kata Kärkkäisen vierailu Renny Harlinin ohjaamassa Ford Fairlane – Rokkidekkari -musiikkikomediassa (1990). Kärkkäinen esittää yhdessä kohtauksessa fania, joka on valmis tekemään mitä vain, että turvamies päästää hänet ohitseen.

Mainittakoon, että Åke Lindman esiintyi Warren Beattyn ohjaamassa Punaiset-elokuvassa, joka valmistui vuonna 1981.

Vaikka 2000-luvun suomalaisnäyttelijöiden saavutukset ovat mainioita, kotimaisten pioneerien ansiot ovat myös merkittäviä.

Suomen ainoaksi Hollywood-tähdeksi kutsuttu Taina Elg (s. 1930) teki mittavan uran elokuvajätti Metro-Goldwyn-Mayerin näyttelijänä 1950-luvulla. Hänen tunnetuin elokuvansa on George Cukorin ohjaama Tytöt (1957). Elg palkittiin suorituksestaan parhaan musikaalinäyttelijättären Golden Globe -palkinnolla.

Anekdoottina kerrottakoon, että Elg näytteli myös Hercules New Yorkissa -nimisessä elokuvassa (1970), joka oli paremmin kehonrakentajana tuolloin tunnetun Arnold Schwarzeneggerin ensimmäinen elokuva.

Suomalaisten siirtolaisten jälkeläinen Albert Salmi (1929–1990) teki myös mittavan uran elokuvien tähtitehtaassa. Näyttämöllä pitkään viihtynyt Salmi sai Karamazovin veljekset -elokuvadebyyttiroolistaan (1958) jopa Oscar-ehdokkuuden, mutta hän kieltäytyi siitä. Erityisesti Salmi hakeutui lännenelokuviin, ja hänen kanssaan samoissa elokuvissa näyttelivät esimerkiksi Paul Newman, Burt Lancaster ja Robert Redford.

Kaikkiaan Salmi esiintyi yli 150 elokuvassa ja tv-tuotannossa. Hänet nähtiin 1980-luvulla vierailijana Suomessakin ihastuttaneissa sarjoissa kuten Dallasissa ja Ritari Ässässä. Tarina ei päättynyt onnellisesti, sillä Salmi tappoi puolisonsa ja itsensä huhtikuussa 1990.

Ohjaaja ja näyttelijä Mauritz Stilleriä (1883–1928) pidetään näyttelijä Greta Garbon löytäjänä (Garbo ja Stiller kuvassa 6). Stiller kuvasi Gösta Berlingin taru -nimistä elokuvaa, ja pyysi siihen erään Greta Gustafsson -nimisen näyttelijättären. Potentiaalinen näyttelijä viimeisteltiin uudella nimellä.

Loppu on elokuvan historiaa, sillä Gösta Berlingin taru nosti Garbon Hollywoodin huomioon. Ruotsissa päätyönsä tehnyt Stiller yritti Garbon tavoin uraa Hollywoodissa, mutta hänen elokuvansa eivät menestyneet merkittävästi. Tuottajien saneluun kyllästynyt Stiller palasi kotiinsa Ruotsiin, missä hän kuoli vuonna 1928 vain 45-vuotiaana.

Stiller sai vuonna 1960 tähden Hollywoodin Walk of Famelle. Hänen nimensä tosin kirjoitettiin tähteen muodossa Maurice Diller. Asia korjattiin vasta vuonna 1988.

Oma lukunsa on Maila Nurmi (1921–2008, kuva 7), joka muistetaan erityisesti kauhuteemaisesta Vampira-hahmostaan tv-sarjassa The Vampira Show (1954). Vaikka sarja oli kehuttu ja katsottu, se lopetettiin vain vuoden tekemisen jälkeen. Nurmi näytteli useammissa b-luokan elokuvissa, joista tunnetuin on Ed Woodin Plan 9 from Outer Space. Vuonna 1959 ilmestynyt elokuva on useissa äänestyksissä valittu maailman huonoimmaksi elokuvaksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kulttuuri

Näkökulma: Juice kertoo Leskisestä ja Tove Janssonista – Elämäkertaelokuvan nimi on tyypillisesti lohduttoman tylsä

Kirja-arvio: Missä vaiheessa se Kekkonen puhuu? – Tasavallan Presidentti -yhtyeen rumpalilta julkaistiin muistelmat

Kirja-arvio: Kuin jännitystarinaa – Jyväskyläläinen Tenho Immonen teki ansiokkaan historiikin surf popin legendasta The Beach Boysista

"Tämä on nyt tätä lavastajien taikaa" – Huoneteatterin Tarkastaja saapuu -näytelmän kakunpäällyskirsikka ovat tietyllä tavalla hyvin erityislaatuiset lavasteet

Gösta Serlachiuksen taidesäätiö hankki Anselm Kieferin Kalevala-teoksen – Esille Mänttään maaliskuussa

Salaperäisen kuvaajan valtava elämäntyö löytyi sattumalta – Valokuvamaailman sensaation näyttely avautui Suomessa

Kirja-arvio: Kosto on suolainen – Margaret Atwoodin kekseliäs sovitus Shakespearen Myrskystä on teatteriharrastajan unelmaromaani

Kirja-arvio: Todellisuus on kuviteltua – Lume-kirjan voi lukea henkisen sekoamisen kuvauksena

"Kyllä hän ihan tahallaan vähän kärjistikin" – Musiikkineuvos Klaus Järvinen muistetaan Levyraadista

Simpsoneiden intialaiskauppiasta ääninäytellyt jättää sarjan arvostelun vuoksi

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.