Torstaiteatteri: Isäni kaupunki (ensi-ilta 13.11.2014)

Kristillinen Torstaiteatteri on tehnyt Isäni kaupunki -nimisen näytelmän, jossa yhdistyy kolme Raamatun kertomusta. Kehyskertomuksessa Jeesus puhuu synagogassa Nasaretissa, ja muissa tarinoissa profeetat tekevät ihmetekoja.

Seitsemän näyttelijää esittää eri hahmoja ja enimmäkseen itse kehittämäänsä dialogia sekä lauluja. Ohjaaja Mika Lahtinen näyttelee elävää esirippua, jonka avulla leikataan toiseen aikaan ja paikkaan. Reilun tunnin mittainen esitys nähdään Juomatehtaan studiossa niukoissa lavasteissa ja yksinkertaisissa puvuissa.

Esityksen tarkoitus ei taida olla ensisijaisesti taiteellinen, joten sitä tietysti seuraa ja arvioi hieman eri tavalla. Sympaattiset esiintyjät ovat selvästi innolla mukana. Soisi kuitenkin, että teemat kirkastuisivat vähän terävämmin, sillä ainakin toisenlaisen maailmankatsomuksen omaava jää hieman ymmälle sanoman suhteen.

Jeesus puhuu siitä, kuinka kukaan ei ole profeetta omalla maallaan, ja viittaa muiden kertomusten tapahtumiin. Toki on niin, että itse en kuulu esityksen varsinaiseen kohderyhmään, ja kenties toisille katsojille sanoma on täysin selvä.

Minusta olisi ollut mukava kuulla ja pohtia tarkemmin, mikä Jeesuksen puheen sisällössä itse asiassa on niin radikaalia, ettei hänen oma yhteisönsä voi sitä sulattaa. Haluaisin ajatella, että kysymys on joistakin inhimillisistä perusasioista.

Näytelmässä äidit nousevat jonkinlaiseksi temaattiseksi yhteenvedoksi. Pidin siitä, että näyttelijät hyödynsivät monin paikoin pientä humoristista keveyttä.

Esityksen rakennetta edesauttaisi, jos puhetta olisi karsittu tai viety moniulotteisempaan suuntaan ? aika paljon nimittäin on sellaista, että ensin puhutaan ja sitten täsmälleen sama asia näytetään.

Tempo ja rytmi toivon mukaan kohentuvat esitysten myötä, tuoden lisää sujuvuutta lempeätunnelmaiseen tarinatuokioon.

Teksti: Raamattu, työryhmä. Ohjaus: Mika Lahtinen. Lavastus, puvut: työryhmä. Rooleissa: Janni Alho, Sonja Bolkart, Jonna Impola, Marke Suni, Sampsa Nykänen, Mika Virta, Mika Lahtinen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.