Torsti Lehtinen - Kirjailijan Raamattu

TORSTI LEHTINEN (TOIM.)
Kirjailijan Raamattu
Johnny Kniga 2009, 240 s.


Torsti Lehtin
en on kutsunut toimittamaansa Kirjailijan Raamattu -teokseen kirjailijoita, joilla on yksilöllistä sanottavaa. Kirjailijan suhdetta Raamattuun ja uskontoon on paljon tutkittu, mutta kirjailijoiden omia kuvauksia Raamatun vaikutuksesta heidän tuotantoonsa ei tekstikokoelmana ole ennen julkaistu, Lehtinen kirjoittaa.

Kirjan tekoprosessin aikana tilanteet muuttuivat, ja Lehtinen sai antaa äänen Mirkka Rekolalle tämän hyväksymänä. Rekolan lisäksi naisia on mukana vain Anne Hänninen, Liisa Laukkarinen ja Rosa Liksom.

Raamatun vaikutus läpäisee kulttuurimme niin, ettei sitä aina edes huomaa, toteaa Hänninen. Liksomin teksti on muistelus lestadiolaisuuden vaikutuspiiristä. Tunteenpurkaukset kiehtoivat häntä, koska ne olivat sallittuja ainoastaan seuroissa ja humalassa. Laukkarinen kirjoittaa tädin lahjoittamasta kuvaraamatusta, joka tuntui vieraalle. Hieno Raamattu oli melkein moite köyhissä oloissa.

Harri Raitis ottaa kantaa nykymenoon, missä yhteistä arvopohjaa nakerretaan koko ajan. Monelle ikätoverille voi Hannu Niklanderin tavoin olla mieluisa vuoden 1938 Raamatun suomennos. Eri suomennoksista näkyy kielen ja kielen tulkinnan muutokset.

Kirjailijan Raamattuun ovat kirjoittaneet hengen miehet Risto Kormilainen ja Tapio Koivukari sekä teologiaa opiskellut Risto Oikarinen ja näyttelijä Hannu-Pekka Björkman. Jokaisen tekstin kanssa voi keskustella, kukin omalla tavallaan.

Kirja johdattaa usein toisen kirjan ääreen. Esimerkiksi Markku Envallin essee saa tarttumaan Ja Job antaa anteeksi -kokoelmaan (WSOY 2005).

Kirjailijan Raamattu on tekijänsä mukaan Runoilijan Jumalan (Johnny Kniga 2003) rinnakkaisteos. Siinä Torsti Lehtinen tutkii noin sadan suomalaisen runoilijan tekstejä, jotka viittaavat uskontoon tai Jumalaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.