Tosielämän ystävät näyttelevät näytelmän ystäviä Huoneteatterin traagisessa sisällissotakuvauksessa

Huoneteatterin syyskauden avaa perjantaina Anneli Kannon samannimiseen sisällissotaromaaniin perustuva näytelmä Veriruusut. Se kertoo tehdastyöläistytöistä, jotka tarttuvat aseisiin ja liittyvät punaisten joukkoihin vallankumouskellon kilkattaessa kevättalvella 1918.

Keskiössä ovat Sigrid ja Martta, Valkeakosken paperitehtaalla ystävystyvät tytöt. Heitä näyttelevät tosielämän ystävät, Maija Lehtoranta ja Mette Seppälä.

– Eräs syy siihen, miksi lähdimme mukaan tähän tuotantoon, oli roolihahmojen suhde. Se oli yhteinen ja nopea päätös: kuulimme, mitä rooleja meille oli tarjolla, katsoimme toisiamme silmiin ja nyökkäsimme, Lehtoranta kertoo.

Lehtorannan mukaan molemmat ymmärsivät, että roolikuviosta saattaisi saada tosielämän ystävyyden vuoksi poikkeuksellisen paljon irti. Myös asetelman mahdollisesti aiheuttamista vaaroista on keskusteltu.

– Ollaan puhuttu, että järki pitää säilyttää ja muistaa, että lavalla ovat Sigrid ja Martta eivätkä Maija ja Mette.

Lehtorannan mukaan Veriruusut on ”äärimmäisyyksien näytelmä”, jossa sekä lavalla että katsomossa koetaan hyvin vahvoja tunteita. On surua ja tragediaa, mutta on myös iloa ja rakkautta.

– Pitää pystyä menemään tunteisiin tarpeeksi syvälle jotta ne välittyvät aitoina. Toisaalta ei saa mennä liian syvälle, jotta ei olisi joka esityksen jälkeen ihan hajalla. Se on haaste, ja vaatii hirveästi, että on yhtä aikaa paljas ja suojelee itseään, Lehtoranta sanoo.

Lehtorannan ja Seppälän ohella Huoneteatterin Veriruusujen kolmas päähenkilö on Lauha (Tea Pajukanta), tamperelainen tehdastyöläinen ja aseisiin tarttuva vallankumouksellinen.

Lehtoranta ja Seppälä kuuluvat myös Puskakollektiivi-teatteriryhmän perustajiin. Puskakollektiivissa on kahdeksan jäsentä, ja heistä vielä kolmaskin näyttelee Veriruusuissa: Wilma Mäkinen. Seppälä on myös Ad Astra -teatterin puheenjohtaja. Veriruusujen ohjaaja Erika Hast puolestaan ohjaa myöhemmin syksyllä Ad Astran syyskauden ainoan ensi-iltanäytelmän.

Raja-aidat teatteriryhmien välillä ovat Jyväskylässä hyvin matalat.

Huoneteatterin Veriruusujen lisäksi Jyväskylän seudulla nähdään syyskaudella yli 20 ammattilais- ja harrastajaryhmien ensi-iltaa. Tarjonta vaikuttaa etukäteen monipuoliselta ja erinomaisen virkeältä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .