Trygve Wakenshaw: Kraken

Kaupunginteatterissa 10.7.2015

Ei täysin sanaton mutta harvakseltaan replikoiva uusiseelantilainen koomikko Trygve Wakenshaw on pitkä kumiukkomainen esiintyjä, josta eittämättä tulee mieleen Jim Carrey varhaisvuosinaan. Kraken-show koostuu miimisistä ja äänellä höystetyistä omituisista kohtauksista, jotka vaihtuvat toisikseen vaikkapa liukumalla pannun sihinästä käärmeen sihinään.

Show on kuin stand up -keikka vähillä sanoilla, hyvine ja huonoine puolineen. Kohtaukset ovat oikeastaan pelkkiä vitsejä, sillä esitys ei pyri luomaan minkäänlaista tarinaa, mutta ei myöskään erityisen yhtenäistä tai kekseliästä esitysmaailmaa.

Wakenshaw on kieltämättä erittäin taitava luomaan mielikuvia vaikkapa äänenvoimakkuuden säätämisestä, yksisarvisen teurastamisesta tai sarjakuvamaisen groteskeista ruumiinvammoista pelkällä tarkalla fysiikallaan ja ääntelyllään. Hän on sen tyylin koomikko, joka ei arastele tulla välillä röyhkeästi yleisön alueelle.

Osallistavan esityksen tulisi luoda niin vetoava maailma, että yleisö haluaa itse päästää sen iholleen. Moni katsoja osoitti suosiota seisaallaan, joten kaiketi Krakenin tyylillä on ystävänsä.

Wakenshaw'n komiikan maailmankuva on aika aggressiivinen ja minun silmääni mielikuvitukseton, joten kaikesta taidosta huolimatta omalla kohdallani muuri nousi kyllä väliin.

Esiintyjäpersoonan tunkeileva olemus aiheutti jopa fyysistä epämukavuudentunnetta, oli siinä sitten kyse suomalaisen varautuneisuudesta tai ei. Pieni epämukavuus ajatuksen tai tunteen alueella olisi enemmän minun makuuni.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.