Tulitikkuja palauttamassa - Keurusselän kesäteatteri

Keurusselän kesäteatteri

Tulitikkuja palauttamassa

Ensi-ilta Keuruulla 28.6.2011
Tuskin yksikään ahkera kesäteatterissa kävijä on päässyt välttymään Ihalaiselta ja Vataselta? Niiltä kahdelta tohelolta, jotka Maiju Lassilan romaanissa lähtevät lainaamaan naapurista tulitikkuja kohtalokkain seurauksin. Suomalainen komediaklassikko on sinnikkäästi pysytellyt näyttämöillä näihin päiviin asti.

Keurusselän kesäteatterissa toteutetaan nokkelasti luova idea: Lassilan romaanin innoittamana Ile Jokinen on kirjoittanut tarinaan itsenäisen jatko-osan, jossa edellä mainittujen kaverusten jälkikasvu päättää lähteä palauttamaan lainatut tikut vuosikymmenten jälkeen. Seuraukset ovat vähintäänkin yhtä kohtalokkaat.

Viihteen monitoimimies Ile Jokinen ei ole vain kirjoittanut komediaa vaan on myös ohjannut sen Keurusselälle. Alkuperäinen teksti on vaatinut ilmeisen paljon sovittamista jo siitä syystä, että näytelmässä on tälle teatterille liikaa rooleja. Sovittaminen tuottaa melkoisesti ongelmia tekijöille.

Yksi esittäjä saa vaihtaa roolia ja asuja liukuhihnavauhtia, mikä aiheuttaa kohtausten väleihin aivan liian pitkiä taukoja. Odottaminen herpaannuttaa jännitteen, joka juuri on saatu aikaiseksi. Beni Siltalan säveltämän saman täytemelodian jatkuva toistaminen kohtausten välissä alkaa lopulta ottaa myös hermoon.

Jotta esitys etenisi jouhevammin, roolihenkilöt olisivat voineet vaihtaa roolista toiseen pienin viitteellisin muutoksin vaikkapa yleisön silmien edessä. Ei tarvitsisi jonkun jatkuvasti juosta kulissien taakse. Näin esitykseen olisi saatu jopa farssimaista vauhtia ja sen myötä kosolti lisää komiikkaa.

Niin ikään henkilöohjaukseen Jokisen olisi kannattanut panostaa paljon enemmän. Harrastajaa ei saa jättää oman luovuutensa varaan näyttämölle, vaan hänelle pitää ohjata luontevaa toimintaa ja elekieltä repliikkien tueksi. Esitys parantuu huomattavasti toiminnan osalta kyllä jo siitäkin, kun teksti on ensi-iltaa paremmin esittäjien hallinnassa.

Käsikirjoitus ja ohjaus: Ile Jokinen. Musiikki: Beni Siltala. Rooleissa: Päivi Saarinen, Reijo Lampinen, Maija-Liisa Honkamäki, Patricia Moilanen, Minna Leppänen, Jonna Vehnänen, Henry Istolainen, Seppo Saarinen, Ville Leppänen.