Tuomas Nyholm - Sinun edestäsi vuodatettu

TUOMAS NYHOLM
Sinun edestäsi vuodatettu
Teos 2010, 332 s.
Tuomas Nyholmin esikoisteos on erikoinen kirja suomalaiseksi romaaniksi. Sen tapahtumat sijoittuvat ulkomaille, ja ulkomaalaisia ovat tämän jännitysromaanin sankarit ja roistotkin. Aika on meidän aikaamme, paikkana Kanada - erityisesti sen suurin kaupunki Toronto ja sitä ympäröivä muu Ontario.

Seikkailut ovat moninaisia, kirjassa ehtii tapahtua paljon. Teos ei ole täysin vailla ansioita, mutta silti kannattaa ihmetellä, mikä on sen tarkoitus. Oikeastaan ongelma ei ole siinä, miksi kirjailija on sen kirjoittanut, sehän kuuluu kirjoittavan ihmisen ambitioihin. Oleellisempi kysymys onkin, miksi kustantaja on sen julkaissut.

Epäselväksi jää, onko tarkoitus ollut luoda eksotiikkaa, jota kanadanenglantilainen yhteisö toki tarjoaa. Vai onko tahdottu laatia pastissi ellei parodia melko keskiverrosta käännöskirjallisuuden valtavirtaa edustavasta anglosaksisesta romaanista?

Vai kuvastaako ilmiö aikamme uusia tottumuksia, rupeaako angloamerikkalainen maailma olemaan nuoremmassa keski-iässäkin eläville suomalaisille niin itsestään selvä ympäristö, ettei sitä edes koeta eksotiikaksi?

Joka tapauksessa romaani kyllä toimii seikkailuna eikä häviä edellä mainitulle käännöskirjallisuuden keskitasolle. Mutta se ominaisuus ei itsessään vielä ole mikään suositus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.