Tuomas Vimma - Raksa

Tuomas Vimma

Raksa

Gummerus 2011. 438 s.

Tuomas Vimma jatkaa romaanissa Raksa aiempien kirjojensa Helsinki 12, Toinen ja Gourmet linjaa kirjoittaa kaupunkilaisuudesta. Se tarkoittaa helsinkiläisyyttä. Vimmalle (oikealta nimeltään Kusti Miettinen) helsinkiläisyys on mielentila ja tapa olla olemassa.

Raksan takakannessa kerrotaan, että se on työläisromaani. Huh, huh, kauaksi on tultu vaikkapa Lassi Sinkkosen helsinkiläisistä työläisromaaneista. Ennemmin tämä on vaikka postjuppiusromaani, kasarikäsitettä venyttäen.

Raksan päähenkilöt saavat hengenahdistusta Pitkänsillan pohjoispuolella, koska siellä ”haisee ihan sosiaalidemokraateilta”.

Kirjan kertoja on kolmekymppinen keskeneräisten insinööriopintojen Sami. Hänelle avautuu projektipäällikön vakanssi korjausrakennusfirmassa. Hyperborea on keskisuuri yritys, joka tekee huoneistoremontteja keskikaupungilla. Yritystä johtaa varsinaisen johtajan yliluonnollisen uupumaton ja huippunopealiikkeinen tytär.

Raksan mukaan rakennusalalla vedetään välistä sen minkä ehditään. Helppo raha esimerkiksi materiaalihuijausten ja halvan virolaistyövoiman muodossa poistaa pian moraaliset estot. Viattomia osapuolia ei ole. Verottaja saa vain pienen osan saatavistaan. Tätä kaikkea Vimma paukuttaa vähän kuin itsetarkoituksellisesti, esitelläkseen tietämystään.

Raksa ei ole vanhan liiton työläistarina, mutta työteliästä Samin elämä on. Näkökulmana on firman johdon etu, koska asenne on tulos tai ulos.

Remonttien tuoksinassa sutisee myös intiimeissä suhteissa. Poikamaisessa veijarihengessä tulee ristipistoja, joissa omat ja toisten vaimot ja tyttöystävät menevät sekaisin. Ja lasiin ei todellakaan syljetä. Tämä on niitä romaaneja, joihin taltioituu ajankuvan erästä aluetta, ravintola-sceneä.

Jotakin tarinaksi täyteläistävää Raksasta puuttuu. Vauhtia kyllä on ja vaiherikkaita tilanteita. Aidosti merkittävää juonenkaarta ei ole. Romaanin henkilöt tuntuvat kiitävän ohi. Ei tule ajatuksia, että kunpa tuolle kävisi hyvin tai voi kun tuo naulattaisiin seinään.

Helena Miettinen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.