Turisti

Ruotsalaisen ohjaaja-käsikirjoittaja Ruben Östlundin neljäs pitkä elokuva, viime vuonna valmistunut Turisti, on palkittu monilla elokuvafestivaaleilla, muun muassa Cannesissa, ja se on myös Ruotsin Oscar-ehdokas.

Turisti on tarkkanäköinen tutkielma sukupuolirooleista ydinperheen kehyksessä.

Tavallinen perhe, isä Tomas (Johannes Kuhnke), äiti Ebba (Lisa Loven Kongsli) ja lapset Harry ja Vera, on laskettelemassa Ranskan Alpeilla, kun lumivyöry yhtäkkiä säikäyttää heidät pahanpäiväisesti.

Kukaan ei loukkaannu, mutta Tomasin pakoreaktio vaarallisessa tilanteessa murentaa perheen yhtenäisyyden ja keskinäisen luottamuksen. Merkkejä perheenjäsenten välejä hiertävästä kitkasta on ollut jo havaittavissa, mutta lumivyöryn jälkeen seuraa lamaannus.

Lapset torjuvat vanhempiensa lähestymisyritykset ja Ebba kokee miehensä toimineen selkärangattomasti. Ebballa on tarve selvittää asia, mutta Tomas vetäytyy kuoreensa.

Alussa herää epäilys, että onko isän virheliikkeessä riittävästi ainesta kaksituntiselle draamalle.

Östlundin taktiikka on kuitenkin hyvin älyllinen, ja hän lähestyy kierrellen asian ydintä, joka koskee sitä, miten miesten ja naisten tulisi käyttäytyä ja mihin odotuksemme ns. oikeista käyttäytymismalleista perustuvat. Näkökulma tarkentuu miehisyyden myyttien läpivalaisuun ja pinnan alla kyteneeseen kriisiin.

Luksushotellin eristyneisyys ja vuoriston karuus luovat tapahtumille ankarat puitteet. Avaruutta korostava kuvaus ja äärimmilleen virittynyt ääniraita synnyttävät uhkaavan tunnelman. Alati haalistuvat värisävyt peilaavat kasvavaa vieraantuneisuuden tunnetta perheen sisällä.

Turistissa on ajatuskokeilun makua. Henkilöiden reaktioita tarkkaillaan kuin laboratoriossa. Pienin draamallisin kääntein Östlund osoittaa sukupuoliroolien huteruuden ja perheessä käytävän, tuskin havaittavan valtapelin ja tasapainoilun.

Sivuhenkilöillä on tarkkaan harkittu roolinsa. Ebba saa kontrastia omaan tilanteeseensa tutustuessaan ikäiseensä naiseen, joka on perheenäiti, mutta harrastaa lomalla avoimesti irtosuhteita. Nuoren naisen kanssa lomaileva Mats (Kristofer Hivju), jonka omat lapset ovat kotona, joutuu terapeutin rooliin.

Satiirin piirteet nousevat loppua kohti pintaan. Emotionaalisesti Turisti on etäinen ja viileä, sillä siinä tunne-elämää lähestytään järjen avulla.

Ohjaus: Ruben Östlund. Rooleissa: Johannes Kuhnke, Lisa Loven Kongsli, Kristofer Hivju, Vincent Wettergren ja Clara Wettergren. Lajityyppi: draama. K12.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.