Turkinkylän teatteri – Kinkku kylmänä

Lentokone on juuri laskeutunut Malagaan. Joukko suomalaisia saapuu Hotel Joseen viettämään joulua. Lomaviikon teemana on sinkut siivellä, tosin myös kinkut siivellä sopisi. Jouluksi pitäisi toki saada aito kinkku, ja niinpä sellainen yritetään hommata.

Turkinkylän teatteri vie katsojat etelän auringon alle sekä joulutunnelmaan Seppojuhani Ruotsalaisen kirjoittamalla komedialla Kinkku kylmänä. Ohjaaja Seppo Väänänen on tehnyt käsikirjoittajan luvalla joitakin muutoksia tekstiin, ja niin lopputulokseksi ollaan saatu juuri tähän näyttämölle ja tälle porukalle sopiva esitys.

Kyseessä on kevyt komedia, viihdettä johon ei olla yritettykään ympätä mitään sen syvällisempiä elementtejä. Huumori toimii nasevan sanailun, väärinkäsitysten ja ihmissuhteiden pohjalta. Turismin kliseitä viljellään reippaasti. Ne ovat kovin käytettyjä, mutta sinänsä hauskoja.

Näyttelijät suoriutuvat urakastaan mainiosti. Repliikkien sujuvuudesta ja luontevasta olemisesta näkyy, että treenattu on paljon. Tämä porukka todella on hitsautunut yhteen. Matti Jo kiniemi Josena, baarinpitäjänä, on esityksen kantavia voimia. Jokiniemi on sujahtanut sulavasti espanjalaisen hurmurin nahkoihin. Tiina Kotiniitty-Laakso Juanitana puolestaan on kaikkinensa upea ilmestys.

Pekka Joensuu ja Sirpa Ahonen Väätäisen pariskuntana ilmentävät hienosti avioliiton välillä vähän kivikkoistakin polkua. Ahonen on vakuuttava tiukkana rouvana, jonka määräysvalta ei jää epäselväksi. Pentti Ahonen lääkärinä on ihastuttavan levollinen. Miehen koko olemus huokuu tyyneyttä, mikä sopii tähän mainiosti. Vastapainona on taskumatin kanssa heiluva kommodori (Matti Ruokolahti). Tätä hahmoa voisi viedä vieläkin räväkämpään suuntaan.

Rytmillisesti kokonaisuus vähän hajoilee, etenkin toisella puoliajalla. Vauhti hiipuu paikoitellen, mutta ote kuitenkin säilyy. Lopun kliimaksi onnistuu erinomaisesti, ja saa yleisön räjähtämään nauruun. Yleisö, joka täytti koko Turkinkylätalon salin, poistui ensi-illasta silminnähden tyytyväisenä.

Käsikirjoitus: Seppojuhani Ruotsalainen. Ohjaus: Seppo Väänänen. Valot ja äänet: Markus Jokinen. Tehosteet: Ari ja Miikka Mäki. Lavastus: Ari Mäki, Matti Jokiniemi ja työryhmä. Rooleissa: Pentti Ahonen, Pekka Joensuu, Sirpa Ahonen, Hannu Äikäs, Matti Ruokolahti, Sirpa Tiiri-Salonen, Johanna Ruokolahti, Susanna Partio, Maari Tiiri, Tiina Kotiniitty-Laakso, Matti Jokiniemi, Ari Mäki, Pauli Tamminen, Marianne Jokinen, Miikka Mäki.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.