Tuttu komedia juhlistaa Eurooppa Neljän ikävuosia

20-vuotias Teatteri Eurooppa Neljä juhlii tänä kesänä esittämällä vuodelta 1993 tutun musiikkikomedian Mies joka ei osannut sanoa ei. Valinta on osuva ensinnäkin siksi, että Mies joka ei osannut sano ei osoittautui yleisötiedustelujen mukaan kaikkien aikojen suosikiksi. Toinen hyvä syy on, että vuonna 1993 kyseinen näytelmä pelasti Eurooppa Neljän syvästä suosta.

- Sinä kesänä pappilan takapihalle Kolkanniemeen, ei-minkään keskelle, meitä tuli katsomaan yhteensä 15 000 ihmistä. Katsojat kiipesivät puihin ja ämpäreiden päälle, että näkisivät. Erääseenkin esitykseen oli varattu 32 lippua, mutta loppujen lopuksi katsojia tuli 700, muistelee näytelmän molemmilla kerroilla ohjannut Matti Kuikkaniemi.

Mies joka ei osannut sanoa ei on Kuikkaniemen sovitus Jussi Kylätaskun käsikirjoittamasta samannimisestä elokuvasta.

Näytelmässä rauhallinen Soramäen kaupunki menee sekaisin, kun uusi pappi Aimo ( Joni Leponiemi) selvittelee pinnan alla kyteviä rakkaushuolia ja kolmiodraamoja. Tarinaan liittyvät myös pahoin velkaantunut lapsuudenystävä Kake ( Joni Kuokkanen) sekä Kaken vaimo, Aimon nuoruudenihastus Anna ( Kirsi Kärnä). Näytelmää vie eteenpäin omissa lemmenpuuhissaan epäonnistunut hevonen Oskari ( Kunto Ojansivu).

Teatterinjohtaja Ojansivu astuu Oskarin saappaisiin nyt toista kertaa. Vanhan näytelmän uudelleen esittäminen ei arveluta, sillä Mies joka ei osannut sanoa ei on edelleenkin ajankohtainen.

- Silloin, kun esitimme näytelmää ensi kertaa, oli lama-aika ja pankkikriisi painoi ihmisten mieltä. Nyt raha-asiat ovat toisella tavalla pinnassa: lomautukset, saneeraukset ja muut vitsaukset vaivaavat ihmisiä, sanoo Ojansivu.

- Kyllähän se niin menee, että rikkaat vaan rikastuvat ja köyhät köyhtyvät, hymähtää ohjaaja Kuikkaniemi.

Tämän kesän versio näytelmästä on pohjimmiltaan sama kuin alkuperäinen, mutta pientä hienosäätöä on tehty.

- Esitämme niin sanotusti päivitetyn version. Puolet näytelmän musiikista on uutta. Näytelmään on myös hieman ujutettu mukaan toista näytelmää, Nikolai Gogolin Reviisoria, Kuikkaniemi paljastaa.

Näyttelijä Ritva Oksasen levyttämät kappaleet muodostavat osan musiikista. Myös Oksanen oli mukana kun alkuperäistä näytelmää esitettiin. Hän on nyt samassa roolissa, Maijana, mutta myös savolaisena pankkiirina.

- Minähän olin jo päättänyt, etten enää esiinny kesäteatterissa, mutta halusin kuitenkin olla tänä kesänä mukana. Meillä on ollut aiemmin tämän porukan kanssa niin hauskaa, että en voinut jättää tulematta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.