Tuulen laakson Nausicaä

TUULEN LAAKSON NAUSICAÄ

Vuosia sitten Cinema Mondo lupasi tuoda kaikki animen suurimman mestarin Hayao Miyazakin pitkät elokuvat Suomen valkokankaille ja lupaus näyttää pitävän. Suuri kiitos siitä. Tuulen laakson Nausicaä (Kaze no tani no Naushika) on valmistunut vuonna 1984, mutta on sisällöltään tänään ajankohtaisempi kuin koskaan ennen. Tuulen laakson Nausicaä oli Miyazakin suuri läpimurto Japanissa. Juuri se mahdollisti kaikki myöhemmät Studio Ghiblin mestariteokset kuten Naapurini Totoron, Punaisen sian, Prinsessa Mononoken ja Henkien kätkemän.

Tuulen laakson Nausicaä perustuu ohjaajan omaan mangaan eli sarjakuvaan. Tapahtumat sijoittuvat tuhat vuotta tulevaisuuteen. Ihmiskunta on sukupuuton partaalla, mutta se on vain oma vikamme. Saastemeri myrkkyhöyryineen on tehnyt elämästä vaikeaa ja vaarallista. Prinsessa Nausicaä kuitenkin uskoo parempaan huomiseen ja on valmis tekoihin sen puolesta.

Elokuvan fantasiamaailma on kiehtovan omaperäinen ja kliseetön. Saastuttamisen lisäksi elokuva ottaa selkeästi kantaa sotaa vastaan. Opetukset on kätketty seikkailun rivien väleihin, eikä elokuva saarnaa mitään naiivisti. Miyazaki on tunnettu vastuullisista ja moraalisista elokuvistaan. Elokuva on niin hieno keksintö, että sen käyttäminen pelkästään viihdyttämiseen olisi tuhlausta. Myös Tuulen laakson Nausicaä ylentää katsojan mieltä, eikä pelkästään tuhlaa kahta tuntia hänen elämästään.

Miyazaki on aina taitanut hyvien naishahmojen luomisen, eikä prinsessa Nausicaä ole säännön poikkeus. Nausicaä on sekä naisellisen herkkä että taitava taistelija. Nausicaä yrittää sovitella ensin ja tarttuu miekkaan vasta, kun on pakko. Hänen ei tarvitse pelata seksikortilla, vaikka onkin viehättävä nuori nainen.

Teknisesti elokuva näyttää ikäiseltään, yli 20-vuotiaalta. Animaatio on tietenkin perinteistä käsityötä. Liikkeet eivät ehkä ole maailman sulavimpia, mutta luotu maailma on komea ja täynnä mielenkiintoisia yksityiskohtia.

Elokuvaa ei ole dubattu suomeksi, vaan siinä puhutaan japania. K-11-ikärajalla varustettu Tuulen laakson Nausicaä on tarkoitettu ihmisille, jotka osaavat jo lukea. Elokuvan jälkeen heillä on myös hieman aiempaa enemmän ajateltavaa.

MARKO AHONEN

Uusimmat

Kulttuuri

Elokuva-arvio: Kriitikon sydäntä särkee: jatko-osa ei yllä kulttielokuvaksi nousseen Iron Skyn tasolle

"Että katsoja poistuu salista kosketettuna, sellainen naiivi unelma mulla on", sanoo Jarno Kuosa – hänen ohjaamansa Sydänmaa on kaupunginteatterin kevään päätuotanto

Taiteen ja tieteen tukija Keski-Suomen kulttuurirahasto tukee ensimmäistä kertaa pelialaa sekä taidetta hoitolaitoksiin – apurahoja jaetaan tänä vuonna 620 000 euroa

Suomalainen suursarja esittää ihmiskunnan kohtalonkysymyksiä – pääosissa Pohjoismaiden suurimpia tähtiä

Taidekeskus Salmela juhlii kesällä 30-vuotisuuttaan – mukana muun muassa Rafael Wardi, Samuli Alonen ja Juhani Saksa

Jyrockin esiintyjistä yli puolet naisia – indiemusiikin festivaalia vietetään Ilokivessä

Suru ja taikuus pokkasivat Suomen Nuorisokirjailijoiden palkinnot

Teatteriarvio: Jyväskylän Nykyteatteriyhdistyksen robottinäytelmän nostattamat ajatukset ovat polttavia ja perustavanlaatuisia, eikä niitä voi kytkeä pois päältä

Jyväskylän kaupunginteatteri esittelee kevätkauttaan yleisötapahtumassa tiistaina

Jaakko Kuusisto sävelsi Ulla-Lena Lundbergin Finlandia-voittaja-romaanista oopperan

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.