Tuulen varjo -kirjallaan menestynyt Carlos Ruiz Zafon kuoli – Suomessakin tunnettu tekijä oli Espanjan luetuin kirjailija sitten Cervantesin

Espanjalainen kirjailija Carlos Ruiz Zafon on kuollut 55-vuotiaana, kertoo hänen kustantajansa Planeta. Ruiz Zafon tuli tunnetuksi moninkertaisesti palkitulla Tuulen varjo -kirjallaan, joka ilmestyi suomeksi vuonna 2004. Hänen kirjojaan on käännetty yli 40 kielelle ja häntä pidetään kotimaansa luetuimpana kirjailijana sitten Don Quijoten luojan, Miguel de Cervantesin.

Ruiz Zafonilta on suomennettu myös teokset Enkelipeli, Taivasten vanki, Marina sekä Henkien labyrintti. Ruiz Zafon toimi tienavaajana monelle muulle kotikaupunkinsa Barcelonan kirjailijalle.

STT:n jutussa vuodelta 2012 hän nosti perinteisen viihdekirjallisuuden kunniaan.

–  Usein ihmiset unohtavat, että ne, joita nyt pidetään klassikoina, kuten Cervantes, Shakespeare ja Dickens, aloittivat populaarikirjailijoina, jotka julkaisivat tekstejään jatkokertomuksina. Itse yritän kutsua ihmisiä nauttimaan kirjallisuudesta. Pyrin tekemään sen viihteen keinoilla, en ylimielisen osoittelevalla tavalla.

Zafon kertoi pitävänsä Dickensiä maailman parhaana kirjailijana.

–  Olen ottanut vaikutteita myös Dostojevskilta, Balzacilta, Alexandre Dumas'lta ja Victor Hugolta.

Televisio on antikristus?

Tuulen varjon läpimurtoa saattaa selittää se, että opus on samaan aikaan sekä goottilainen kauhutarina, viktoriaaninen rakkaustarina, mysteeriromaani, trilleri, humoristinen veijaritarina sekä historiallinen romaani.

Viime vuodet Zafon asui ja työskenteli Yhdysvaltojen Los Angelesissa käsikirjoittajana.

–Otin Tuulen varjoon aineksia myös esimerkiksi elokuvista, valokuvista, musiikista ja kuvataiteesta. Halusin, että lukijat pystyvät kuvittelemaan valot, äänet ja tunnelmat, kirjailija selitti.

Zafon oli elokuvan ystävä, mutta television tila sai maestrolta kipakkaa kritiikkiä – myös hänen kirjojensa sivuilla.

–Televisio on antikristus -- Tämä maailma ei kuole atomipommiin, kuten lehdissä kirjoitetaan, vaan nauruun ja latteuksiin, vitsien vääntämiseen kaikesta, huonojen vitsien sitä paitsi, julistaa Zafonin teoksen henkilöhahmo Fermin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.