Twilight - Uusikuu

Twilight - Uusikuu
T wilight-sarjan toinen elokuva Uusikuu on siirappia varhaisteinien sielulle. 10-vuotiaat leikkivät mielellään roolileikkejä, joissa jaetaan ensimmäiseksi iät ja hiustenväri: "Jos mää oon seitsemäntoista ja vaalee, niin oot sää sitte kaheksantoista ja sul on vaikka punanen pitkä tukka." Ei tarvitse mennä kuin kolme vuosikymmentä taaksepäin niin mää olin Charlien enkeleissä se Sabrina eli Kate ja Abbasta mä olin Frida vaikka kaikki pojat tykkäs Agnetasta, mut se rooli lankes aina Sannalle. Twilight - Uusikuu tuntuu hyvinkin perustuvan tälle samaiselle houkuttelevan etäiselle roolileikille, joskin ikäraja K-13 rajaa auttamatta ehkä otollisimman yleisön teatterin ulkopuolelle, niin lapselliselle perustalle elokuva laskeutuu.

Bella Swan ( Kristen Stewart) täyttää kahdeksantoista ja on huolestunut ikääntymisestään, sillä rakastettu Edward-vampyyri ( Robert Pattison) pysyy ikuisesti seitsentoistavuotiaana. Heidän orastavan rakkautensa tielle näyttää siis jo alkumetreillä avautuvan ammottava kuilu, joka ajan myötä vain pahenee; eihän kukaan seitsemäntoistavuotias voi rakastaa mummoikäistä naista, mitääh! Päänvaivaa aiheuttaa myös Edwardin verenhimossaan pinnistelevä suku. Vampyyrien ahnas katse näyttäytyy kaikessa kaksimielisyydessään - no, kuivana. Suojellakseen rakastaan Edward perheineen lähtee pois.

Robert Pattison kalvakkaana ja surumielisenä Edwardina on parhaimmillaan valkokankaan ulkopuolella. Kristen Stewart on ihan ok teinityttönä, joka tuntee olevansa niin erilainen, vaikka onkin ihan pieni ja tavallinen ja kauheissa syömmen tuskissa niin, että rintaa puristaa. Lohduttoman depiksen jälkeen lohtua alkaa löytyä intiaaniystävä Jacobin ( Taylor Lautner) seurassa, joka, toisin kuin vampyyri Edward, on lihaksikas ja verevä ja maanläheinen. Bellalle Jacob on kuitenkin vain ystävä, mikä tietenkään ei tyydytä Jacobin, 16v, puberteettisia toiveita, joten Jacobin on löydettävä todellinen minuutensa ollakseen varteenotettava vastapeluri. Hän on ihmissusi.

Täyspäisiä?

Elokuva etenee kohtuullisesti ensimmäisen tunnin keskittyen Bellan ja hänen isänsä ( Billy Burke) etäisläheiseen yhteiseloon, mutta jumittuu lopulta jauhamaan yhtä ja samaa 'ota minut-en saata-antaudun-en voi-ikuisesti sinun' -litaniaa, joka ajaa lopulta epäilemään käsikirjoittaja-ohjaaja valjakon, Melissa Rosenberg ja Chris Weitz, täyspäisyyttä. Viimeiset minuutit venyttävät aikaa sietokyvyn rajoille. Elokuva jähmettyy ja kohmettuu niille sijoilleen, kauniit kuvat pihisevät hengettominä ja verenvähyys vaivaa jokaista henkilöä.

Selkeästi suurin ongelma on Stephenie Meyerin alkuperäisteksti, joka korniudessaan ja fantisoinnissaan kirvoittaisi jos jonkinmoisiin tulkintoihin. En kuitenkaan ryhdy niihin, riisun noidan viittani ja totean, kotoisan lynkkausryhmän vaaniessa selkäni takana, että elokuva on ei-suositeltava, mutta vaaraton.

Ohjaus: Chris Weitz. Rooleissa: Robert Pattison, Kristen Stewart, Taylor Lautner, Ashley Greene, Nikki Reed. Tyylilaji: fantasia, kauhu, romantiikka, jännitys (K13).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.