Tyngät / Syytös & Lukittu

Aika harvoin saa nähdä uutta, kotimaista draamaa, ja nyt samaan iltaan oli mahdutettu kahden älykkään ja mielenkiintoisen näytelmätekstin innostunutta ja innostavaa tulkintaa.

Esityksistä kumpikin olisi täyttänyt paikkansa omana ensi-iltanaan, jolloin yksittäisen näytelmän ominaislaatua olisi voinut maistella perusteellisemmin ja pidempään. Kaksoisensi-illan puolesta puhui taas yhteinen teema: minuuden löytämisen vaikeus ja oman itsen vaaliminen.

Illan näytelmistä ensimmäinen oli Aino Martiskaisen käsikirjoittama ja ohjaama Syytös. Jos esikoisteksti ja -ohjaus ovat nähdyn kaltaisia, tekijää voi vain kiittää ja jäädä mielenkiinnolla odottamaan tulevia töitä. Näytelmä oli kuin sipuli. Se kuori itseään kerros kerrokselta paljastaen pienen lohkon kerrallaan. Tänä valmiiksi pureskeltujen totuuksien aikana oli nautinnollista saada aavistuksenomaisia vihjeitä, pohtia ja oivaltaa itse.

Teksti heräsi eloon hienolla toteutuksella. Nähty todisti, että älykäs lavastaja/-us ja puvustaja/-us ovat merkityksellisiä siirrettäessä draamaa kirjoituspöydältä näyttämölle. Marjut Matala etsi unohduksiin jääneitä haaveitaan, ja kertakaikkisen loistava Sami Valkonen kaivoi mielen kerrostumia sinnikkäästi esiin. Tomi Huusko sai roolileikkinsä näyttämään niin kovin helpolta, vaikka kyse oli kulloisenkin karaktäärin taitavasta rakentamisesta ja muuntautumiskyvystä.

Näytelmäteksteistä jälkimmäinen oli Joanna Haapalaisen käsikirjoittama Lukittu. Se tunnustautui Nukkekodin Noran sukulaiseksi jo päähenkilön nimen ja perusasetelmansa – alistamisen, alistumisen ja omaan elämään heräämisen – vuoksi. Kun kaksi kirjailijanalkua metsästää muusaa, eikä kirjoitus siitä huolimatta kulje, on helppo kaataa kauna kiltin ja kannustavan naisen niskaan.

Näytelmä on kirjallisista viitteistään ja asetelmistaan huolimatta oma itsenäinen teoksensa. Sen draamallista toteutusta siivitti erityisesti Emilia Valkosen valovoimainen tulkinta. Näyttämösäteily, replikoinnin vivahteikkuus ja tekstin sisäistynyt tulkinta saivat haukkomaan henkeä. Näytelmän herrat, puoliso (Jere Saukko) ja ystävä (Johannes Myllymäki) joutuivat väistämättä reunustamaan nuoren naisen kasvua, ja Anna Blomster pakoilevana muusana toi absurdin mausteensa toteutukseen.

Syytös / Käsikirjoitus ja ohjaus: Aino Martiskainen. Rooleissa: Marjut Matala, Sami Valkonen, Tomi Huusko. Lukittu / Käsikirjoitus ja ohjaus: Joanna Haapalainen. Rooleissa: Emilia Valkonen, Jere Saukko, Johannes Myllymäki, Anna Blomster. Työryhmä / Musiikki: Risto Paju. Valosuunnittelu: Jani Pietikäinen. Lavastus: Jussi Niemelä. Puvustus: Janika Utriainen. Maskeeraus ja hiukset: Niina Mattola.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.