Tyttöjen välisestä ystävyydestä

Millaista on olla kahdeksanvuotias, kun kaikki on äärimmäisen tärkeää, mutta kukaan ei tunnu tajuavan sitä?

Mikä on parhaan ystävän, “bestiksen”, merkitys tuon ikäiselle tytölle?

Voiko alkaa kaveriksi sen ainoan oman luokan tytön kanssa, joka asuu “talossa” (omakotitalossa), joka saa palkkaa kotitöistä ja jolla on vaaleanpunaiset kumisaappaat, kun itsellä on siniset?

Pohjoismaiden suurimman kiertävän ammattiteatterin, jyväskyläläisen Teatteri Eurooppa Neljän tämän kesän lastennäytelmä Bestikset käsitteli näitä kysymyksiä köyhemmistä ja rikkaammista taustoista kotoisin olevien 8-vuotiaiden Johannan ja Ullan ystävyyssuhteen kautta.

 

Esitys: Johannan päiväkirjamerkintöjen lukemisen kautta 8-vuotiaan maailmaan sukeltava esitys ei alkuvaiheessa oikein vakuuttanut allekirjoittanutta. Sinänsä monipuolisesta ja taitavasta näyttelijäntyöstä tuntui puuttuvan herkkyyttä ja aitoutta, ohjauksesta persoonallista näkemystä ja käsikirjoituksesta persoonallisuutta.

Etenkin tanssi, laulu ja musiikki toimivat, mutta hieman tuntui siltä, että yleisöä yritetään miellyttää toimiviksi havaituilla tavoilla sen sijaan, että luotettaisiin omaan tarinankerrontaan.

Esitys kuitenkin parani loppua kohden. Kun tytöt alkoivat yhdessä ensin potentiaalista hämäräheppua vakoileviksi agenteiksi ja pohtivat hautausmaalla kohtaamansa papin heille lausuman saarnan merkitystä (psykedeelistä!), ja riitaantuivat sitten kilpaillessaan siitä, kumpi on maailman kiltein ja saa “Naabelin” rauhanpalkinnon, alkoi tarinassa olla imua.

Lopulta tyttöjen välirikon jälkeinen ystävyyden uudelleen löytyminen kosketti. Eikö pienten, omassa yhteisessä mielikuvitusmaailmassaan viihtyvien tyttöjen, välinen ystävyys kuitenkin ole yksi maailman koskettavimmista asioista? Jonkinlainen työvoitto, sittenkin.

 

Yleisö:

– Oli hyvä ja moni juttu tuntui tutulta omasta elämästä, arvioi Bestikset-näytelmää 7-vuotias Minttu Mäkelä.

Hänen veljensä Onni, 9 vuotta, edusti toisenlaista mielipidettä.

– Tylsää.

– Itse tykkäsin kyllä. Etenkin tytöille tämä varmasti oli kiinnostava. Se erilaisuus, kun toisella asiat ovat paremmin, tuntui koskettavan lapsia, pohti heidän äitinsä Hanna Norola.

Äiti-Elina ja tytär-Veera, 9, Tergujeffin mielestä näytelmä ja näyttelijät kuvasivat uskottavasti, kiinnostavasti ja viihdyttävästi 8-vuotiaan tytön elämää ja mielenmaisemaa.

– Etenkin se, kun tuli vieraita kieliä, ensin italiaa, josta sitten vaihdettiin lennosta englantiin, oli hauskaa, arvioi Elina Tergujeff.

– Se oli kiva, lapsille tehty, summasi Veera.

 

Teatteri Eurooppa Neljä

Bestikset

Ohjaus: Työryhmä, eli näyttelijät Paula Honkimäki, Sipriina Kauranen, Juha Valkama sekä pianisti Laura Kuisma.

Käsikirjoitus: Johan Unengen Bestikset Johanna ja Ulla- kirjasarjan pohjalta Paula Honkimäki ja Sipriina Kauranen.

Paikalla käytiin esityksessä 10.6.2017.

 

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .