USA:n kansallisgalleria lykkäsi kahta taidenäyttelyä häirintäsyytösten vuoksi 

Häirintäsyytökset vieneet työt monelta vaikutusvaltaiselta amerikkalaismieheltä viime kuukausina.

Yhdysvaltojen kansallisgalleria on päättänyt lykätä toistaiseksi kahta taidenäyttelyä, koska taiteilijoita syytetään seksuaalisesta häirinnästä.

Galleria ei esittele tänä vuonna kuvataiteilija Chuck Closen ja valokuvataiteilija Thomas Roman töitä.

Useat naiset ovat sanoneet neliraajahalvauksesta kärsivän Closen käyttäytyneen asiattomasti heidän toimiessaan hänelle mallina. Columbian yliopistossa professorina työskennellyttä Romaa puolestaan ovat syyttäneet häirinnästä hänen opiskelijansa.

Yhdysvaltojen kansallisgalleria ei ole koskaan aikaisemmin lykännyt näyttelyä taiteilijaan kohdistuvien häirintäsyytösten vuoksi. Closen töitä on esillä useissa museoissa ja gallerioissa, joista yksikään ei tiettävästi ole ainakaan vielä ilmoittanut ottavansa niitä pois näytiltä.

Kaikki alkoi Weinsteinista

Syytökset ovat jatkumoa viime vuoden loppupuolella käydylle keskustelulle ahdistelusta ja seksuaalisesta häirinnästä. Elokuvatuottaja Harvey Weinsteiniin kohdistuvat seksuaalirikosepäilyt käynnistivät syksyllä laajan keskustelun, jossa suuri joukko naisia kertoi häirintäkokemuksistaan #metoo-tunnuksella sosiaalisessa mediassa. Yhdysvalloissa useiden tunnettujen ja vaikutusvaltaisten miesten urat ovat joutuneet vastatuuleen, kun naiset ovat syyttäneet heitä julkisesti häirinnästä.

Työstään ovat häirintäsyytteiden vuoksi joutuneet lähtemään Weinsteinin lisäksi muun muassa senaattori Al Franken, valitustuomioistuimessa pitkään istunut liittovaltion tuomari Alex Kozinski ja televisiotoimittaja Charlie Rose. House of Cards -sarjan päätähti ja Oscar-voittaja Kevin Spacey on myös menettänyt sovittuja töitä, mutta häntä ovat syyttäneet ahdistelusta miehet.