Unelmana taiteilijaelämä

FAME
Yksi kahdeksankymmentäluvun tärkeitä nuorisoelokuvia oli Alan Parkerin Fame (1980). Taideopiskelijoista kertova elokuva poiki pitkäikäisen televisiosarjan (1982-1987). Nyt Famesta on tehty tyhjänpäiväinen uusintaversio. Fame ei ehkä ollut mestariteos, mutta riittävän persoonallinen jäädäkseen elämään. Värikkäät henkilöt, ankara treenaus ja ne trikoot muistetaan. Ja tietysti Irene Caran esittämä tunnuskappale.

Uutukainen yrittää jäljitellä alkuperäisen tunnelmaa ja ilmettä, mutta ei vakuuta. New Yorkin esittävien taiteiden lukioon pyrkivistä nuorista poimitaan esiin kymmenkunta onnekasta. He ovat läpileikkaus Amerikan etnisestä kirjosta ja yhteiskuntaluokista. Kaikkien unelmana on menestyä taiteilijana. Nuorille teroitetaan opiskelun vaativuutta. Ankarat, mutta reilut opettajat lukevat opiskelijoitaan psykologin selvänäköisyydellä.

Tarina etenee vauhdikkaasti hypäten puolen tunnin välein vuodella eteenpäin. Neljän vuoden opiskeluputki hurahtaa hetkessä ohi, eikä katsoja ole tullut hullua hurskaammaksi oikeastaan minkään suhteen. Kiinnekohtia ja tarttumapintaa ei ole.

Missä ovat hiki ja kyyneleet? Harjoituksista nähdään vain vilahduksia ja kyyneleitä aiheuttavat lähinnä sydänsurut. Pinnallisiksi tuttavuuksiksi jäävien nuorten projektit eivät jaksa innostaa.

Ehkä ajatus kovasta rehkimisestä ei yksinkertaisesti toimi reality-sukupolven kohdalla. Julkisuuden helppoudesta on elokuvassakin mauton ja epäuskottava esimerkki. Eräs miespuolinen opiskelija napataan televisiosarjaan ja menestys nousee heti päähän. Hämmästystä herättää myös kohtaus, jossa opintojaan päättävä poika saa kuulla, ettei hänestä ole tanssijaksi.

Lohdutusta ei tuo edes se kuuluisa biisi, joka on typistetty kamalaksi torsoksi. Toinen tähti vauhdikkaasta kerronnasta, joka ei salli katsojan kuitenkaan pitkästyä.

Ohjaus: Kevin Tancharoen. Rooleissa: Kay Banabaker, Naturi Naughton, Asher Book, Kelsey Grammer ja Collins Pennie. Tyylilaji: draama (K7).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.