Up - kohti korkeuksia

UP - KOHTI KORKEUKSIA (UP)Up - kohti korkeuksia on hyvin viehättävä kokonaisuus ohjaajinaan Peter Docter ja Bob Peterson ja tuottajana Pixar-yhtiö. 3D-vaikutelma on tässä teoksessa niin elävä ja todellinen, että paikoin unohtaa olevansa katsomassa elokuvaa. Kyse ei ole silti pelkästään juonen tueksi kasatusta loisteliaasta teknologiasta ja uskomattomasta visuaalisuudesta, vaan myös hyvästä ja kiinnostavasta tarinasta, jonka mukaisesti Up - kohti korkeuksia -elokuvassa edetään.

Animaation alussa seurataan kahden nuoren, Carlin ja Ellien rakkaustarinaa. Pariskunta suunnittelee unelmiensa matkaa Etelä-Amerikan Paratiisiputouksille, mutta yhteinen suunnitelma jää haaveeksi. Myöhemmin ikääntynyt leskimies Carl huomaa talonsa olevansa keskellä suurta rakennustyömaata, tuskastuu tilanteeseen ja kiinnittää taloonsa tuhansia värikkäitä ilmapalloja sekä suuntaa niiden nostattamana ilmojen halki kohti Paratiisiputouksia.

Ilmassa Carl huomaa saaneensa seuraa ilmeikkäästä 8-vuotiaasta eräseikkailija Rasmuksesta. Hauskat ja värikkäät kohtaukset seuraavat toisiaan tällä matkalla ja mukana on myös Dogi-niminen puhuva koira sekä lintu Kevin, jolla on oma salaisuutensa.

Up - kohti korkeuksia on hyvin käsikirjoitettu teos ja animaatiohahmojen luonteiden kehittämiseen on tällä kertaa panostettu normaalia enemmän. Inhimillinen draama kohoaa myös korkeuksiin ja jännitystä on aivan riittämiin. 3D-animaation kehityksessä Up näyttää selvästi suuntaa uusille mahdollisuuksille.

Up - kohti korkeuksia toimii elokuvana kaiken ikäisille. Se on puhdasta nautintoa alusta loppuun ja sen yksinkertaisena perusviestinä on ajatus, jonka mukaisesti koskaan ei ole liian myöhäistä toteuttaa suurimpia unelmiaan. Kaikkiaan Up - kohti korkeuksia on suuri seikkailu ja samalla myös sydäntä lämmittävä draama, joka merkitsee tuottajalleen Pixar-yhtiölle jälleen uutta aluevaltausta monien animaatioiden ketjuun. Omalla tasollaan Up - kohti korkeuksia on suurta animaatiotaidetta.

JARMO VALKOLA

Ohjaus: Pete Docter. Rooleissa (suom. ääninä): Antti Litja, Aarni Hyökki, Ismo Kallio, Heikki Paasonen, Jarppi Leppälä, HP Parviainen, Jukka Hilden, Eero Saarinen. Tyylilaji: animaatio, seikkailu, komedia (K7).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.