Urhea 3D

Kun tietokoneanimaation takana on Pixar-studio, odotukset nousevat automaattisesti tavallista korkeammalle. Vaikka Pixar on nykyään osa Disneytä, ainakaan vielä se ei ole näkynyt laadun heikentymisenä. Eikä Urhea (Brave) ole onneksi tuon säännön poikkeus.

Tapahtumapaikka, Skotlanti, ei ole ollut animaatioissa ainakaan liian yleinen. Skottilaisuus ei merkitse vain säkkipillejä, kilttejä ja ylämaan nummia, vaikka toki niitäkin. Skottilaisuus näkyy kaikkialla ja jatkuvasti – yleensä riemukkaasti ja charmikkaasti, selvästi harvemmin kliseisesti.

Merida on kuningas Fergusin ja kuningatar Elinorin tytär, eli prinsessa. Tuleva ura kuningattarena ei voisi omapäistä ja rohkeaa nuorta naista vähempää kiinnostaa. Merida ei välitä etiketin, esiintymistaidon ja musiikin opiskelusta, vaan paljon mieluummin ratsastaa, ampuu jousella ja seikkailee jylhässä luonnossa.

Kuningataräidin ja Meridan välit menevät lopullisesti poikki, kun vastahakoiselle prinsessalle aletaan etsiä sulhasta klaaninjohtajien pojista.

Tarinassa ei pyritä historialliseen tarkkuuteen, vaan mennään fantasian puolelle. Noita ja kiroukseksi muuttuva maaginen lahja kuuluvat juonikuvioihin.

Urheassa ei ole lainkaan varsinaista roistoa, jota vastaan hyvät taistelisivat. Tämä tekee juonesta tavallista yllättävämmän ja mielenkiintoisemman.

Tosin loppupuolella lipsahdetaan tavanomaisten opetusten puolelle. Ehkä Disneyn kädenjälki näkyy sitten siinä.

Urhean tekijäjoukoista löytyy poikkeuksellisen paljon naisia. On surullista, että vielä vuonna 2012 katson aiheelliseksi moisen asian erikseen mainita. Naispäähenkilöt eivät ole olleet pelkästään naimisiin tahtovia herkkiä ja kauniita prinsessoita enää aikoihin miestenkään tekemissä animaatioissa. Merida on kuitenkin poikkeuksellisen onnistunut ja mielenkiintoinen hahmo. Hänestä todella välittää.

Urhea on vauhdikas, hauska, jännittävä ja koskettava elokuva parhaiden Pixar-perinteiden mukaan. Myös teknisesti tietokoneanimaatio on mennyt jälleen yhden askeleen eteenpäin. Urhea on komeaa katsottavaa.

Tosin voisi se olla komeampaakin.

3D:n ansiosta osa elokuvasta häipyy varjoihin turhan tummasävyisen kuvan vuoksi. Onneksi levityksessä on myös 2D-versio. Urhea ei hyödy draamallisesti 3D:stä yhtään mitään, jonkin verran toki taloudellisesti.

Ohjaus: Mark Andrews, Brenda Chapman. Pääroolit (dubbaus): Heljä Heikkinen, Jarmo Mäkinen, Satu Silvo, Maija-Liisa Peuhu. Tyylilaji: koko perheen animaatioseikkailu. K7.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.