Urheilun vuosikirja 2009 - Markku Siukonen

MARKKU SIUKONEN
Urheilun vuosikirja 2009
Minerva Kustannus Oy 2009. 384 sivua.
Urheilun vuosikirja on ehtinyt jo 30 vuoden ikään, vaikka urheilu ja urheilukirjallisuus ovat kokeneet melkoisen mullistuksen sitten vuoden 1979. Kirjalla on uskolliset tilaajansa, jotka ovat varmistaneet poikkeuksellisen pitkäikäisen urheilun yleisteoksen julkaisemisen.

Suomen ahkerin urheilukirjailija Markku Siukonen, 61, on tehnyt Urheilun vuosikirjaa viime vuodet yksin. Vuoteen 1993 saakka mukana oli myös Matti Ahola.

Vuosikirjan tavaramerkkejä ovat aina olleet perusteellisuus, tarkkuus ja monipuolisuus. Kirja ei ole kerralla ahmittava lukupaketti, vaan erinomainen lähdeteos innokkaille penkkiurheilijoille. Koko sarjaa ei kovin nopeasti ahmisikaan, sillä 30 vuodessa sivuja on kertynyt jo 9 790.

Siukonen toteaa kirjassa, että 30 vuodessa urheilu on muuttunut paljon. Mediakeskeisyyden ja sitä kautta rahan lisääntyminen ovat houkutelleet urheilijat entistä kovempaan riskinottoon. Kun panokset ovat kovemmat, dopingista on tullut arkipäiväinen ilmiö. Niinpä vuosikirjassa joudutaan vuosittain korjaamaan dopingrikkeiden muuttamia tuloksia.

Siukonen jatkaa vuosikirjojen tekemistä, mutta hänen haaveissaan on vielä suuremman kirjaprojektin viimeinen silaus: yksi osa Suureen Olympiateokseen, josta on ilmestynyt 12 osaa. Edellinen sarjan kirja ilmestyi vuonna 2001.

Jos kaikki sujuu suunnitellusti, Suuren Olympiateoksen seuraava osa ilmestyy Vancouverin talviolympiakisojen jälkeen. Kinkomaalta löytyy erinomainen urheilukirjailija, toivottavasti kustantajalta löytyy uskoa kirjan julkaisemiseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.