Uruilla uuteen vuoteen – Soiva Keski-Suomi avaa kevään ohjelmistonsa Taulumäen kirkossa

Soiva Keski-Suomi -konserttisarja aloittaa keväänsä urkumusiikilla. Tänään Jyväskylän Taulumäen kirkossa järjestettävä konsertti avaa samalla myös konserttisarjan viisivuotisjuhlavuoden. Luvassa on muun muassa soolourkuteoksia Marcel Duprélta ja Franz Lisztiltä.

Taulumäen kirkkoon siirtyminen on uusi aluevaltaus. Aiemmin suurin osa konserteista on järjestetty Nikolainsalissa.

– Pääosassa on ensimmäistä kertaa urkumusiikki, joten on loogista, että konsertti järjestetään siellä, missä urut ovat. Taulumäen kirkossa on vieläpä romanttiset urut, joille kyseiset sävellykset on tehty, konserttisarjan taiteellinen johtaja Sirpa Berg kertoo.

Hänen mukaansa konsertteja nähdään Nikolainsalin ulkopuolella myös jatkossa.

– Kun varsinainen kamarimusiikkisali puuttuu, konsertteja voi järjestää missä vain. Pyrimme aina siihen, että konsertti olisi juuri sille parhaiten sopivassa paikassa. Esimerkiksi syksyllä järjestimme konsertin Taidemuseo Holvissa.

Osuuskunta Nuorjyvä perusti Soivan Keski-Suomen syksyllä 2013 ja tarkoituksena oli lisätä kamarimusiikkitarjontaa maakunassa. Se on Sirpa Bergin mukaan myös toteutunut.

– Yhteistyöllä on ollut suuri merkitys. Esimerkiksi sunnuntain konsertissa on mukana Jämsän seurakunnan kanttori Marko Kupari, ja samaa konserttia on esitetty aiemmin Jämsässä. Tavoitteenamme oli viedä kamarimusiikkia ympäri Keski-Suomea ja siinä olemme onnistuneet.

Paikkarajojen lisäksi Soiva Keski-Suomi on ylittänyt myös genrerajoja. Se lienee myös yksi syy konserttisarjan suosioon.

– Haluamme olla kuin sateenvarjo eli avarakatseisia kaikelle taiteelle. Esimerkiksi viime syksy oli erityisen hyvä, Berg kertoo.

Silloin konserttisarjan lonkerot ylettyivät perinteisistä pianotrioista runouteen ja tanssiperformansseihin.

– Klassisen musiikin markkinoiminen on haastavaa, mutta mielenkiintoisen ohjelman myötä ihmiset selkeästi uskaltavat helpommin lähteä katsomaan, mitä on tarjolla.

Tänä keväänä urkujen lisäksi tarjolla on ainakin kaksi muuta konserttia.

Helmikuussa Puhallinorkesteri Aalto soittaa yhdessä nuorten puhallinsolistien kanssa oppikirjoista tuttuja kansanlauluja uusilla sovituksilla. Maaliskuussa Nikolainsalin valtaa yhdysvaltalaisen Metamusic Chamber Ensemblen konsertti.

– Se on todella mielenkiintoinen trio. Uutta ja hauskaa, mutta ei mitään äkkimodernia musiikkia, Berg kuvailee pianisti Rose Chanclerin, alttosaksofonisti Daniel Gordonin ja viulisti Marilyn Reynoldsin kokoonpanoa.

Kevään avauskonsertti Balladeja ja B-A-C-H Taulumäen kirkossa su 21.1. Esiintymässä Marko Kupari, Ilpo Soikkeli ja Sirpa Berg.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .