Uudessa teoksessa esiintyvätkin tanssijoiden vanhemmat

Aika moni jyväskyläläinen katsoja on joskus nähnyt Katja Sallisen esiintyvän. Tai Elsa Kalervon.

Molemmat ovat kuuluneet Tanssiteatteri Kramppiin, mutta kumpikaan ei ole mukana, kun lauantaina saa ensi-iltansa ryhmän uusi teos Perintötekijät.

Sen sijaan tarkkaavainen katsoja saattaa nähdä lavalla katjamaista tai elsamaista liikettä tai eleitä. Teoksessa nimittäin esiintyvät Katja Sallisen vanhemmat Piipa ja Petri Sallinen, Elsa Kalervon äiti Päivi Kalervo sekä seitsemän muuta eri aikoina Krampissa vaikuttaneen tanssijan vanhempaa. Esiintyjät ovat 56–74-vuotiaita.

He, jotka yleensä tanssivat, istuvat nyt katsomossa – ylpeinä.

– Lapsemme ovat olleet meistä hirmu ylpeitä. Ilman kannustusta en olisi tullut lähteneeksi mukaan, sanoo Piipa Sallinen, jolle Perintötekijöihin osallistuminen on ollut "iso askel".

Sallisella ei ole esiintymiskokemusta tanssista tai teatterista. Samoin on asianlaita suurimmalla osalla ryhmästä.

Syystäkin saattaa vähän hermostuttaa.

– On oikeasti aivan mysteeri, mitä lauantaina tapahtuu, Sallinen pohtii.

– Epävarmuus kuuluu mielestäni tähän juttuun. Tämä ei ole loppuun asti hiottu esitys vaan ikään kuin putkaus meidän elämästämme, sanoo Kalervo.

Kirsi Keisasen ja Sauli Yksjärven ohjaama Perintötekijät on kypsynyt vuosia. Vuonna 2014 Keisanen ja Yksjärvi saivat 11 000 euron apurahan kramppilaisten taustajoukoista koostuvan ryhmän perustamiseen. Ryhmä on kokoontunut säännöllisesti ja kokoonpano on vakiintunut. Jäsenet ovat oppineet tuntemaan toisensa paremmin ja huomanneet viihtyvänsä keskenään erinomaisesti. On käyty yhdessä teatterissa, vierailtu toisten kotona, vaellettu luonnossa ja jonkinmoisena huipentumana vietetty yhteinen viikko Muoniossa viime toukokuussa.

Ikään kuin oheistuotteena syntyi esitys, joka pohjaa esiintyjien toisilleen kertomiin lapsuusmuistoihin ja elämäntarinoihin.

– Esitys ei ole ollut tähtäin. Me olemme eläneet tanssiteatteria, emme vain hioneet teosta, Sallinen sanoo.

Tanssiteatteri Kramppi: Perintötekijät. Kantaesitys Kivistön työväentalolla lauantaina.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .