Uusia alkuja

Musiikkimaailmaan sijoittuva Uusia alkuja kertoo omaehtoisen naismuusikon Grettan (Keira Knightley) ja takavuosien huipputuottajan Danin (Mark Ruffalo) kohtaamisesta ja siitä versovista uusista jutuista.

Gretta on seurannut New Yorkiin poikaystäväänsä Davea (Maroon 5 -yhtyeen Adam Levine), josta on vauhdilla tulossa tähti. Gretta on antanut panoksensa poikaystävänsä musiikkiin, mutta yhtäkkiä tähteydestä huumaantunut Dave jättää Grettan.

Juuri potkut saanut Dan sattuu kuulemaan Grettan laulavan eräällä klubilla. Dan tunnistaa heti lahjakkuuden ja ajattelee, että auttamalla naista hän voisi ehkä pelastaa myös itsensä.

Tarinallisesti liikutaan kaiken aikaa lähellä kliseitä. Dan ottaa Grettan suojelukseensa. Gretta on kuitenkin oman tiensä kulkija, joka ei ole valmis tinkimään tyylistään kaupallisuuden vuoksi.

Elokuvassa ei onneksi lähdetä luomaan liian voimakasta kontrastia riippumattoman muusikon ja kaupallisen musiikkibisneksen välille.

Musiikkia tehdään idyllisessä perhehengessä. Kappaleita äänitetään ulkona ympäri New Yorkia. Mistään synnyttämisen tuskasta ei voida puhua, vaan musiikki ikään kuin vain pulppuaa esiin luovista ihmisistä.

Keskivaiheilla elokuva alkaa uhkaavasti luisua imelyyden puolelle. Aurinko paistaa, soitto luistaa ja henkilöt ovat terapeutteja toisilleen.

New York on keskeisessä roolissa, sillä Gretta ja Dan kuljeksivat ympäri kaupunkia kuunnellen suosikkikappaleitaan. Elokuvasta tulee hyvä ja positiivinen mieli. Kyynisyys loistaa poissaolollaan tässä elokuvassa, jossa musiikki antaa ihmisille paljon.

Joku voisi kritisoida elokuvaa realismin puutteesta, mutta se on vähän turhaa. Tyylissä on selvä komediallinen painotus, eli mitään musiikkibisneksen dokumenttia ei ole ollut tarkoituskaan tehdä.

Enemmänkin kyse on tunteista ja intohimoista, joita käsitellään musiikin kautta. Muutaman musiikkidraaman vakiokohtauksen olisi silti voinut jättää pois.

Näyttelijävalinnat ovat osuneet nappiin. Keira Knightley sopii hienosti lahjakkaan Grettan rooliin. Henkilöhahmossa on ilahduttavasti särmää ja itsenäisyyttä. Mark Ruffalo on mies paikallaan pöhöttyneenä ja tragikoomisena tuottajana. Knightley myös laulaa omat osuutensa hyvin. Sivuroolissa nähdään muusikko CeeLo Green.

Elokuvan alkuperäismusiikki on raikasta ja tuo mieleen 1990-luvun englantilaisen vaihtoehtobändin The Sundaysin. Säveltäjänä on ollut muun muassa laulaja-lauluntekijä Gregg Alexander, joka oli The New Radicals -yhtyeen keulahahmo.

Ohjaus: John Carney. Rooleissa: Keira Knightley, Mark Ruffalo, Adam Levine, Catherine Keener. Lajityyppi: draama. K7.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.