Uusia vaikeuksia kulttuuritalon tiellä – ratkaisevan päätöksen sijaan Villa Rana -hanke sai aikalisän

Kulttuuritalo Villa Rana -hanke ei nytkähtänyt odotetulle loppusuoralle vielä tiistainakaan. Villa Ranan asemakaavan muutosesitys poistettiin tänään Jyväskylän kaupunkirakennelautakunnan esityslistalta. Pyynnön poistamisesta teki Villa Ranan ja sen maa-alueen omistava Keski-Suomen Suojeltavat museokiinteistöt Oy. Yhtiön toimitusjohtajan Timo Hällin mukaan syy poistoon oli muutosesityksen karkea virhe.

– Ostimme 3 900 neliömetrin määräalan, jolla Villa Rana sijaitsee. Kaavaesitykseen merkitty ala oli 1 500 neliötä pienempi. En ota kantaa siihen, missä virhe on syntynyt. Totean vain, että kaavaesitys ei ollut sovittujen kauppojen mukainen, Häll sanoo.

Kaavamuutos tarvitaan, jotta Villa Ranalle voidaan muodostaa oma tontti, jolle määritettävä käyttötarkoitus mahdollistaa rakennuksen tulevan kulttuuritoiminnan.

Kulttuuritalo Villa Rana -hanke on yksi vuosituhannen tärkeimmistä kulttuuritilahankkeista Jyväskylässä. Uudesta kulttuuritalosta odotetaan ratkaisua muun muassa Jyväskylää pitkään vaivanneeseen pulaan laadukkaista keskikokoisista esittävän taiteen saleista. Suunnitelmien mukaan rakennuksen alakertaan tulee 100-paikkainen teatteritila ja yläkertaan 150–200-paikkainen monitaidesali. Lisäksi taloon sijoittuu muun muassa taiteilijaresidenssi.

Kulttuuritalo Villa Ranan tuleva vuokralainen on Jyväskylän kulttuuritalon tukiyhdistys. Siihen kuuluvat talon tulevat toimijat eli Lastenmusiikkiorkesteri Loiskis, Keski-Suomen Elokuvakeskus, Teatterikone, Keski-Suomen Tanssin Keskus ja Keski-Suomen Kirjailijat.

Toimijoiden oli alkuperäisen suunnitelman mukaan tarkoitus muuttaa Villa Ranaan jo viime vuodenvaihteessa, mutta kaavamuutosprosessi pisti jäihin sekä suunnitelmat että tekeillä olleen remontin. Ennen uusinta käännettä muuton arvioitiin olevan mahdollista jo syyskuussa ja toiminnan käynnistymisen lokakuussa.

Tieto asemakaavan muutosesityksen pois vetämisestä tuli Jyväskylän kulttuuritalon tukiyhdistykselle täytenä yllätyksenä.

– Nyt täytyy tässä vähän hengitellä ja tehdä uusia suunnitelmia, tuottaja Laura Eteläaho kommentoi.

Keski-Suomen Suojeltavat museokiinteistöt Oy osti Villa Ranan Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:ltä syksyllä 2016. Myyjäyhtiö on pääkaupunkiseudun ulkopuolisten yliopistojen ja valtion omistama kiinteistöyhtiö, joka omistaa ja hallinnoi yliopistojen maa-alueita ja kiinteistöjä.

– Arvioisin, että tämän tyyppinen suojelurakennuksen uuteen käyttöön ottamisen prosessi voidaan yleensä viedä vuodessa läpi. Marraskuussa tulee täyteen kaksi vuotta, Häll sanoo.

Ajan pituus riippuu Hällin mukaan "tietysti siitä, mihin vertaa".

– Valtiontalo-projektin käynnistyminen kesti 20 vuotta, Häll sanoo.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .