Väärentäjä kertoo kiehtovan tarinan

Aiemmin tänä vuonna parhaan ei-englanninkielisen elokuvan Oscarin voitti itävaltalainen Väärentäjä (Die Fälscher). Elokuva on nyt saatavilla dvd:llä, joten on aika tarkastaa, menikö palkinto oikeaan paikkaan.

Väärä raha taisteluaseena

Väärentäjä perustuu tositapahtumiin, mistä Oscar-akatemia antaa aina lisäpisteitä. Natsien operaatio Bernhard toimi vuosina 1942-1945. Sachsenhausen keskitysleirillä käsistään näppärät juutalaiset vangit väärensivät kaikenlaista tavalla tai toisella tarpeellista. Erityisesti heidän tehtävänään oli väärentää punta- ja dollariseteleitä. Natsit halusivat romahduttaa vihollisvaltioidensa talouden pumppaamalla ne täyteen väärää rahaa. Venäjänjuutalaista Salomon Sorowitschia (Karl Markovics) pidetään maailman parhaana väärentäjänä.

Idea kuulostaa mielenkiintoiselta ja sitä se myös on. Mutta kaikkein mielenkiintoisin pointti ei ole itse operaatio, vaan tilanteen moraalifilosofiset ulottuvuudet.

Oikein vai väärin, se vähän riippuu

Vastineeksi natsien auttamisesta juutalaiset saavat elää ja myös muita etuja. Yhden koulukunnan mielestä natsien auttaminen on sama asia kuin juutalaisten, oman kansan, pettäminen.

Väärentäjien pitäisi mieluummin uhrata oma henkensä kuin auttaa natseja, julistaa eräs vangituista.

Väärentäjä on mielenkiintoinen elokuva jo pelkästään historiallisesta perspektiivistä. Tällaisia sota-ajan juutalaistarinoita harvemmin näkee. Haitaksi ei voi olla myöskään se, että katsoja joutuu kuin vaivihkaa ajattelemaan ja ottamaan moraalista kantaa. Väärentäjä toimii myös jännärinä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.