Vähemmän kävijöitä, enemmän rahaa – Jyväskylän Kesä meni luultua paremmin

Tiistaina päättynyt Jyväskylän Kesä oli taloudellisesti menestys, vaikka kävijämäärä jäi vähäiseksi.

– Juuri huomasin, että lipputulomme olivat lähes 10 000 euroa suuremmat kuin viime vuonna. Ja viime vuosikin meni tosi hyvin, kertoi festivaalin toiminnanjohtaja Tanja Rasi keskiviikkona alkuillasta.

Maksulliset esitykset keräsivät yleisöä noin 8 400 henkeä. Kokonaiskävijämääräksi festivaali arvioi 17 900 henkeä.

Molemmat luvut ovat suunnilleen samoja kuin viime vuonna. Ne ovat myös kuluvan vuosituhannen tilastojen pohjanoteerauksia tai lähellä sitä.

Ristiriidalta näyttävä tilanne selittyy sillä, että Jyväskylän Kesä on nyt huomattavasti pienempi kuin vielä jokin aika sitten. Yleisömäärät ovatkin mainioita, kun ne suhteutetaan resursseihin ja tilaisuuksien määrään.

Lama-aikana tuki väheni

Festivaalin budjetti oli tänä kesänä noin 450 000 euroa. Summa on kutistunut vajaassa kymmenessä vuodessa lähes 20 prosenttia. Yhteistyökumppanit ovat vähentäneet lama-aikana tukeaan noin 40 000 euroa. Kaupungin tuki on samassa ajassa pienentynyt 50 000 euroa, viime vuodesta 14 000 euroa.

Rahan vähyys näkyy erityisen selvästi ilmaisohjelmassa – ja sitä kautta kokonaiskävijämäärässä.

Kaupunginteatteri kiinnosti

Tämän kesän suurimmat yleisömenestykset koettiin Paviljongissa, kaupunginteatterilla ja Teltassa.

Avajaiskonsertissa esiintyi ruotsalainen a cappella -ryhmä The Real Group. Paviljongissa yhtyettä kuunteli himppua vaille 1 000 katsojaa. Viimeksi avajaiskonsertti veti enemmän yleisöä vuonna 2006, kun Jämsän kirkossa konsertoi Barbara Hendricks Jyväskylä Sinfonian säestyksellä.

Teltassa Seminaarinmäen Mieslaulajat oli yhtä suosittu kuin The Real Group: lähes 1 000 hengen yleisö seurasi lauantain keikkaa.

Kaupunginteatterin teatteri-ohjelmisto oli hirmuinen yleisömenestys. Pienellä näyttämöllä Thomas Moncktonin kolme Only Bones -esitystä myytiin loppuun. Suurella näyttämöllä esiintyi saksalainen naamioteatteriryhmä Familie Flöz. Toinen esitys oli täpötäynnä ja toinen muutamaa paikkaa vaille täynnä, yleisöä yhteensä yli 1 000 henkeä.

Ei yhtään täydellistä floppia

Kävijämäärällisiä pettymyksiäkin tuli, mutta ei yhtään täydellistä floppia. Muun muassa Paula Koivuniemen keikka Teltassa olisi Tanja Rasin mukaan voinut vetää enemmänkin väkeä. Nyt paikalla oli noin 500 kuulijaa.

– Minulla on sellainen tunne, että aika moni Koivuniemen fani haluaa nähdä laulajan nimenomaan perinteisessä konserttisali- tai tanssilavaympäristössä perinteisen iskelmäbändin kanssa.

Koivuniemen Kesän konsertissa kuultiin Jyväskylän kaupunginteatterin kapellimestarin Lasse Hirven sovittama ohjelmisto. Koivuniemeä säesti Hirven sellokvartetilla vahvistettu yhtye.

– Aika moni tuli konsertin jälkeen sanomaan, että se oli paras Koivuniemen keikka ikinä. Paljon tuli kiitoksia Lasselle.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .