Väinölän kesäteatteri – Alus täynnä aartehia

VÄINÖLÄN KESÄTEATTERI

Alus täynnä aartehia

Esitys 8.7.2015

Kesäteatteriesitykset ovat varsin usein kevyitä farsseja ja komedioita, mutta eivät onneksi ihan aina. Jotain aivan muuta on tarjolla Väinölän kesäteatterissa Vilppulassa. Kantaesityksessä Alus täynnä aartehia oli jo viime kesänä, ja nyt esitykset jatkuvat. Kyseessä on Ihmisyyden tunnustajat -yhteenliittymä joka elää Pekka Ervastin teosofisten ihanteiden mukaan omaa tuotantoa. Käsikirjoitus ja ohjaus on Jari Ronkaisen.

Näytelmä on kalevalainen fantasia, joka haluaa kunnioittaa Kalevalaa, mutta ei pyri dramatisoimaan sitä suoraan. Alus täynnä aartehia on jatkoa vuosien 2008-2009 esitykselle, joka keskittyi Väinämöisen taruun.

Tarina kulkee Ilmarisen (Ari Kastegren) neidontaonnasta sammon ryöstöretken kautta aina Marjatan taruun ja Väinämöisen (Juha Saarilehto) kuolemaan saakka. Kaltaiselleni Kalevala-fanille juonen seuraaminen on vaivatonta, mutta jos kansalliseepoksemme tarinat ovat jääneet vieraiksi, voi hommassa olla omat haasteensa.

Ei ole ihan helppoa dramatisoida Kalevalan monitahoisia käänteitä, mutta Väinölässä suoriudutaan siitä hyvin. Esimerkiksi "venonen jonka mieli tekee vesille" sekä karhun ilmestyminen ja kaataminen on toteutettu mainiosti.

Se, että fantasiamaailma kaikkinensa toimii näytelmässä niin hyvin, on paljolti puvustuksen ansiota. Nyt nimittäin puvustus on harvinaisen upeaa, suorastaan hämmästyttävää. Väinämöinen turkkeineen ja Louhi (Marja Leena Karvonen) viittoineen ovat jo itsessään niin vaikuttavia ilmestyksiä, että katsoja tempautuu Kalevalan tantereille välittömästi. Myös sivuroolit, kuten taudit ja metsänhenget, ovat yksityiskohtia myöten mietittyjä.

Ja koskapa ollaan Kalevan kankahilla ja Pohjolan perukoilla, puheenparsi ei ole ihan tavanomaista. Kalevalasta tuttu tyyli toistoineen ja rytmeineen pysyy näyttelijöillä hyvin hallussa. Loitsut ja manaukset jyrisevät kuten kuuluukin.

Maskuliinisuus ja sankaruus ovat luonnollisesti iso osa esitystä. Onneksi on kuitenkin Louhi, akka joka kulkee omia polkujaan. Karvosen Louhi on uskottava vastavoima väkeville uroille.

Herkkyyttä esitykseen tuo laulu. Ja millainen laulu! Kylmät väreet juoksevat selkäpiissä, kun naiset laulavat ja kantele soi suomalaisessa kesäillassa. Kansanperinne syttyy eloon, ja tulee ihan lähelle.

Rooleissa: Juha Saarilehto, Ari Kastegren, Rauli Hakaoja, Marja Leena Karvonen, Raija Nenonen, Outi Jaakkola, Pirjo Rautiainen, Heli Peltola, Joonas Peltola, Hannu Pirinen, Ulla Silvan, Eija Puumalainen, Taina Hakaoja, Leena Kuronen, Liisa Mankinen, Liisa Siltanen, Riitta Pietilä, Eija Husso, Anna Huovinen, Veikko Huovinen, Satulia Saarilehto, Päivi Aikioniemi, Merja Saarilehto, Pirjo Saarilehto, Leena Suoninen, Jouni Marjanen, Jari Ronkainen, Paula Jaakkola. Ohjaus ja käsikirjoitus: Jari Ronkainen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.