VESA-MATTI LOIRI - 4+20

VESA-MATTI LOIRI

4+20

Warner
Käsillä on uusintapainos keräilijöiden himoitsemasta Vesa-Matti Loirin esikoislevystä vuodelta 1971, ja huomio, vain vinyylinä ja digitaalisena julkaisuna (mm. Spotify). Ja toinen huomio: laulun sijasta Loiri keskittyy huilunsoittoon.

Levyn syntyhetkenä Loiri oli kaiken muun osaamisensa ohella lahjakas amatöörihuilisti, jolla oli onnekseen paljon taitavia muusikkoystäviä, etenkin jazzpiireistä. Sessioissa näistä remuavat muun muassa saksofonistit Eero Koivistoinen ja Esa Pethman, kitaristi Hasse Walli, basisti Pekka Sarmanto ja rumpali Reiska Laine.

Musiikillisesti levy on sekava ja laadultaan epätasainen kuin mikä. Samalla se on vinkeä viesti ajalta jolloin kaikki ei ollut aina niin tarkasti suunniteltua, tai ainakaan stailattua ja brändättyä. Musiikin vallattoman vapaasta poukkoilusta voi aistia muutamankin tuhdin pössäyksen hippihenkeä.

Mukaan mahtuu niin mutkaton kevythuilutulkinta Anttilan keväthuumauksesta kuin kiihkeästi ajassa kiinni soivaa jazziakin. Instrumentaalien joukossa ainoa laulaja-Loirin tulkinta on Merikannon Itkevä huilu, joka nousikin levyltä pitkäkestoiseksi yleisönsuosikiksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.