Vaavin salattu elämä - Jyväskylän kaupungin teatteri

JYVÄSKYLÄN KAUPUNGINTEATTERI

Vaavin salattu elämä

Ensi-ilta pienellä näyttämöllä 26.10.2010
Vaavin salattu elämä on absurdi aamuöinen seikkailu aivan perheen pienimmille.

Vaavi ( Jouni Salo) on kekseliäs ja utelias, hieman kryptisesti kommunikoiva vauva. Anivarhain vanhempien autuaasti nukkuessa Vaavilla on aivan omat kuviot, joissa mukana hyörii Elina Korhosen esittämä kertoja, poliisi ja lehdenjakaja. Vaavin elämässä kaikki näyttää jännittävältä ja uudelta.

Jouni Salon Vaavi on hauskaa seurattavaa. Hänen työskentelynsä on oivaltavaa ja luontevaa, ilmiselvä vauva. Mika Nuojuan ohjaaman näytelmän alkupuoli toimi tosin selkeämmin ja paremmin kuin sekavaksi ja koheltavaksi valahtava loppu.

Elina Korhosen kertojahahmo toimii eräänlaisena tulkkina Vaavin aivoituksille. Hänen keijukaismaisen kevyt olemus ja herkkä, klovneriaan taipuva, hetkittäin jopa arka ilmaisu on hieno kontrasti Vaavin pehmeästi jyräävään otteeseen.

Kertojan roolin olisi voinut ohjata lähemmäs pientä yleisöä, nyt se jää aika etäiseksi. Tiiviimpi kontakti pieniin katsojiin antaisi tilaa reagoida yllättäviinkin reaktioihin ja mahdollisuuden ohjata kiinnostuksen ja katseen suuntaa aina uudelleen. Vaavin railakas meno saattaa villitä yleisönsä.

Pekka Korpiniityn lavastuksen väritys osuu silmään laimeana ruskean ja kerman yhdistelmänä. Ylisuuret huonekalut luovat kuitenkin hienon illuusion vauvan maailmasta. Pienen katsojan silmin ne tosin saattavat näyttää pelottavankin jättiläismäisiltä.

Tunsin syvää sympatiaa pientä vierustoveriani kohtaan, jonka sydän särkyi hentoisen kertojan juututtua ylisuureen vessanpönttöön; olen itkenyt isoon ääneen teatterissa Peppi Pitkätossun jumittuessa savupiippuun.

Ensimmäiset teatterikokemukset ovat syviä ja hienoja, vaikkeivät aina naurattaisikaan. Suuri osa ensi-iltayleisöstä nautti hihkuen.

Käsikirjoitus: Ulf Nilsson. Ohjaaja: Mika Nuojua. Rooleissa: Jouni Salo, Elina Korhonen. Lavastus: Pekka Korpiniitty. Pukusuunnittelu: Merja Levo. Valot: Asko Konttinen. Äänisuunnittelu ja musiikki: Tuukka Toijanniemi.