Vahvojen naisten kipeä ystävyys

TAMPEREEN TYÖVÄEN TEATTERI

Manner

Ennakkoesitys Kellariteatterissa 19.1.2011.
Kun mannerlaatat liikkuvat, maa järisee ja tulivuoret purkautuvat. Lievemmät vertauskuvat olisivat vähättelyä kirjailija Eeva-Liisa Mannerin ja opettaja Anna-Liisa Mäenpään suhdetta kuvailtaessa. Mökkikaupoista alkava ystävyys riepottelee ja raastaa naisia, jotka ovat toistensa vastakohtia. Mutta kun Eeva-Liisa ja Anna-Liisa kuuntelevat äänilevyjä tai vangitsevat maailmaa sanoihin kirjeenvaihdossaan, heidän välistä yhteyttään ei saisi katki kirveelläkään.

Eeva-Liisa Mannerina nähdään Marja Skaffari, joka yltää millintarkalla näyttelijäntyöllään ilmiömäiseen roolisuoritukseen. Annina Ärölä tuo niin ikään hienosäädetyllä ilmaisullaan tarpeellista vastapainoa hurjalle taiteilijalle. Esityksen selkäranka rakentuu Skaffarin ja Ärölän läsnäolevasta ja sielukkaasta työskentelystä. Lavan reunalle istutettu kertojahahmo sen sijaan jää vaille funktiota.

Manner on puheteatteria, jossa viljellään ällistyttävän kaunista kieltä. Arkipuhekin maalautuu taideteokseksi, jopa siinä määrin, että Eeva-Liisan tokaisu "Lähdetkö pystybaariin pelaamaan pajatsoa?" tuntuu raikkaalta normaaliudessaan.

Mutta vaikka korva kiittää kuulemastaan, silmä ei teatterissa tyydy pelkkään keskusteluun. Ensimmäisellä puoliajalla vahvan tekstin näyttämöllistäminen ontuu. Esitys ei kaipaa räväkkää toimintaa, mutta siitä uupuu dynamiikkaa. Seurauksena on vaikutelma lavalle tuodusta kuunnelmasta.

Staattisuuden ongelma ratkeaa pienillä korjausliikkeillä. Mannerin oleminen Andalusian kodissaan vatsanväänteineen ja sieluntuskineen tarjoaa myös katsottavaa.

Tarina kivuliaasta ystävyyden ja rakkauden välimuodosta ravistelee. Mannerin ankaruus itseään kohtaan on mittaamatonta, taiteilijan lista omista ominaisuuksistaan lohduton: alakulo, riippuvuus, alistuneisuus, rakkaudettomuus...

Kärsimyksistä huolimatta tai niistä johtuen Mannerilla oli kadehdittava kyky asetella sanojaan. Käsiohjelmassa hänet tittelöidään maamme kirkkainta kärkeä edustavaksi lyyrikoksi, jonka erotti maailmanluokan menestyksestä vain kielimuuri.

Esitys perustuu Tuula Hökän teokseen Kirjoittamisen aika. Eeva-Liisa Mannerin kirjeitä 1963-1969. Näyttämösovitus: Seija Holma. Ohjaus: Auvo Vihro. Rooleissa: Marja Skaffari ja Annina Ärölä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.