Vaihtoehtometallijätti jäähyväisiä jättämässä?

Jos joudun syömään sanani, teen sen iloiten. Sanottava se silti on: veikkaan, että Mikkelin Jurassic Rockin pääesiintyjä System of a Down nähtiin kotimaamme kamaralla viimeisen kerran. Amerikkalaisen vaihtoehtometallin suurnimi on julkaissut uutta musiikkia edellisen kerran vuonna 2005, jolloin ilmestyivät tuplalevyn käytännössä muodostavat Mezmerize- ja Hypnotize-albumit.

Vuonna 2006 bändi jäi tauolle, jolta se palasi toukokuussa 2011.

Ensimmäisen Suomen-konserttinsa System of a Down soitti samana kesänä Seinäjoen Provinssirockissa.

Solisti Serj Tankianin, kitaristi Daron Malakianin, basisti Shavo Odadjianin ja rumpali John Dolmayanin muodostama yhtye on jatkanut esiintymisiä, mutta fanien odottamia uutisia kuudennesta studioalbumista ei ole kuulunut. Odadjian purkikin turhautumistaan viime keväänä Facebook-sivuillaan syyttäen tilanteesta Tankiania, joka ei basistin mukaan halua tehdä uutta levyä.

Jurassic Rockissa pinnan alla mahdollisesti kyteviä jännitteitä ei kuitenkaan näkynyt. Hivenen jähmeästi aloittanut, mutta nopeasti itsensä kelpo vauhtiin piiskannut nelikko tarjoili Provinssirockissa olleille miellyttävän jälleentapaamisen ja ensikertalaisille varmasti ikimuistoisen kokemuksen.

Puolitoista tuntia kestäneen keikan sisältö oli pääpiirteissään sama kuin Seinäjoella, mitä nyt kymmenisen minuuttia lyhyempi. 11 000 hengen yleisölle esitettiin napakka katsaus System of a Downin moneen suuntaan tempoilevaan säveltaiteeseen.

Suomen keikkadebyytillään vallinnutta hurmoshenkeä hyväntuulisen oloinen bändi ei nyt täysin tavoittanut. Esiintymisessään oli kahden vuoden kiertämisen ansiosta (tai takia) enemmän rutiinin makua, eikä välispiikkejä juuri viljelty. Kunnioitettavan räyhäkästi yhtye silti kimurantisti kiemurtelevat biisinsä jälleen toteutti. Serj Tankian oli myös monipuolisena äänenkäyttäjänä edelleen mies vailla vertaa.

Urallaan platinalevyjä ympäri maailmaa kahminut System of a Down on menestyksellään venyttänyt valtavirtayleisön musiikkimakua. Se on toteuttanut levyillään tinkimättömästi omaa näkemystään, joka on kaukana valmiiksi pureskelluista popformaateista. Siksi on vaikea nähdä orkesterin taantuvan nostalgia-aktiksi, joka kiertää soittamassa vanhoja hittejään. Jos uutta musiikkia ei kuulu, lienee System of a Downin ura tämän kiertueen jälkeen paketissa.

Jurassic Rockin järjestäjille, Jyväskylän ja Seinäjoen elävän musiikin yhdistyksille Jelmulle ja Selmulle, täytyy nostaa hattua. On erinomaisen komea kulttuuriteko saada tämän tason ryhmä esiintymään syvällä maakunta-Suomessa pääkaupunkiseudun sijaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Nähtiinkö System of a Down viimeistä kertaa Suomessa?

Uusimmat

Kulttuuri

Keuruulla tapahtuu Suomen kuvataiteen päivänä perjantaina –  tarjolla residenssitaiteilijoiden työskentelyä, vuosinäyttelyn avaus sekä avoin maalaustapahtuma

Teatteriarvio: Jukka Rasila ja Jaana Saarinen eivät kursaile Kartanon Kievarin vierailunäytelmässä – Piru naiseksi on häpeilemätön ja ronski

Kuuden keskisuomalaisen kuvataiteilijan yhteisnäyttely Taidetila Toinilassa

Jyväskylän Kesä pysyi pisimpään yhtäjaksoisesti järjestettynä pohjoismaisena kulttuurifestivaalina – "Oli valtavan hienoa nähdä ja kuulla ihmisten ilo"

Suomen museoihin odotetaan kesän aikana ennätysmäärää kävijöitä

Taiteilija Virpi Lehto sulatti pakastimensa ja alkoi maalata – akvarellimaalaukset ovat päiväkirja koronakeväältä

Runokävely vei 70 runojen ystävää säkeiden jäljille Jyväskylän luontoon – ainutlaatuisesta tapahtumasta jäi puuttumaan vain yksi asia

Levyarvio: Anna Dantchev kulkee omia ja Balkanin polkuja

Kuuntele jyväskyläläinen luontosuhdetta käsittelevä ääniteos ja osallistu yliopiston tutkimukseen

Taiteilija Maria Pihl ei laske työhön käyttämäänsä aikaa – "Ei ole väliä, meneekö 27 vai 270 tuntia"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.