Vain muutaman huijarin tähden - Himos Teatteri

HIMOS TEATTERI

Vain muutaman huijarin tähden Ensi-ilta Himoksella, Jämsässä 10.7.2011.

Näytelmäkirjailija Heikki Luoman kirjoittamat kansankomediat ovat kesäteattereissa saavuttaneet suuren suosion ja tv-sarjatkin, viimeisimmäksi Pirunpelto, keränneet kelpo katsojalukuja. Maalaiskomedia Vain muutaman huijarin tähden on kesäinen katsaus Kuusniemen kuntaan, jonka herrojen metkuja saapuu sotkemaan kaksi uutta nuorta tulokasta, pastori Matias Pohto ( Heikki Rantanen) ja kulttuurisihteeri Suvi Aaltonen ( Kaisa Mäkinen).

Eipä aikaakaan, kun herrat ja narrit ottavat yhteen ja muutama rakkaudenkiekurakin pyrkii selvitystilaan. Luoman dialogi ei ole erityisen hersyvää, vaan pikemminkin realistista ja naturalistista, jopa puuduttavuuteen asti. Tekijöiden täytyy todella ottaa härkää sarvista saadakseen kunnallisbyrokratian näyttämään jollakin tavoin mielenkiintoiselta, niin arkipäiväistä ja ällistyttävää kuin se todellisuudessa voikaan olla.

Ohjaaja Tiina Luhtaniemi on tämän varmasti havainnutkin ja juoksuttaa lavalle solkenaan ratsuja, joilla päristellään ympäri lavaa; narrit pappa-mopolla ja maitokärryillä, herrat letukalla. Taustalla soivat Ennio Morriconen sävelmät luovat lännenfilmien tihentyvää jännitystä ja absurdia komiikkaa. Ja siihen ideat jämähtävätkin; teksti ja toteutus eivät saa ilmaa alleen. Ohjaaja ei tee riittävää pesäeroa tekstin naturalismiin, jotta löytäisi siihen oivaltavia näkökulmia.

Lähes kolme tuntia yhden asian kehittelyä varsin arvattavaan lopputulokseen ei tee oikeutta kenellekään; tekstiä olisi saanut karsia ja tiivistää roimasti. Samoin suuren lavan yli kiitävä liikenne ei lopulta sekään toimi kuin idean tasolla; suuri hidas letukka valumassa lavan yli kerta toisensa jälkeen ei varsinaisesti palvele mitään, eikä ainakaan kuljeta hitaasti kasaan puristuvaa tarinaa eteenpäin.

Näyttelijät tekevät tasaisen varmaa ja hyvää työtä, mutta eivät kukaan oikeastaan pääse, kuin aivan hetkittäin, ylittämään suuren näyttämön massiiviset raamit. Vaikka katsomo on suuri, lähes 1000-paikkainen, ilmaisu kaipaa luontevuutta ja nyansseja, jotta henkilöhahmot heräisivät sytyttävämpään ja persoonallisempaan eloon.

Näytelmää vaivaa tasapaksuus, värittömyys ja jännitteiden puute. Kaipaamaan jäin rohkeaa heittäytytymistä, aitoa kontaktia ja rivakampaa tatsia.

Käsikirjoitus: Heikki Luoma. Dramatisointi: Jukka Mäkinen. Ohjaus: Tiina Luhtaniemi. Rooleissa: Heikki Rantanen, Kaisa Mäkinen, Seppo Väänänen, Mikko Leinonen, Jukka Salmela, Erkki Kolehmainen, Reijo Himanen, Kristiina Silventoinen, Päivi Himanen, Janette Ahlholm, Jari Hämelehto, Tarja Lankinen, Maija Häkkinen, Herkko Himanen, Lassi Himanen, Reko Himanen, Sakari Nurmesviita. Senioritanssijat:Arja Nurminen, Kaija Tamminen, Kaarina Lamberg, Leena Scheerer, Marketta Helander, Vuokko Röman, Vuokko Mäkelä, Sirpa Saari, Paula Vuorinen, Arja Tuulikari.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.