Vakavalla tavalla onnellinen ja muita kertomuksia

Vakavalla tavalla onnellinen ja muita kertomuksia

Kampus-kustannus 2010,
133 s.

Kortepohjan ylioppilaskylässä toimivan kirjoittajapiiri KorteScriberumin tänään ilmestyvä novellikokoelma osoittaa sen, että novellimuodolla on nyt sosiaalista tilausta. Pyrkimystä on jopa klassiseen novellimuotoon, vaikka kirjoittajat ovat vielä aika nuoria ja uusia kirjoittajia.

Realistinen novelli ja fantasianovelli eivät sulje pois toisiaan, sillä kaikkien kirjoittajien lähtökohtana on luoda kuvaukselle tietyt realistiset puitteet. Fantasia on ihmiskuvauksen palveluksessa.

Lyhyt muoto tuottaa kiinnostavia psykologisia tilannekuvia, ajassa liikkuvia tarinoita nykyajasta, ihmisen kamppailusta oman itsensä puolesta. Ajankohtaisuus ei kuitenkaan ole pelkästään raportoivan ajankohtaista, vaan pyrkimyksenä on rakentaa kokonaisia ihmiskohtaloita.

Usein tarinoiden taustalla on jokin riskialtis kokemus, muutos, kuolema tai jopa sodan synnyttämät fantasiat. Sota on nuoremmallekin polvelle suomalaisen mentaliteetin psykohistoriaa, jolla on ollut pitkäkestoisia psykologisia vaikutuksia sukupolvesta toiseen.

Kuitenkin naisnovellistit ovat psykologisessa kerronnassaan vielä vakuuttavampia kuin miehet. Elina Rouhiaisen novelli 11.10.2002 piirtää arkipäiväisyydessään ja sattumanvaraisuudessaan mielenkiintoisen kontrastitilanteen Myyrmannin ostoskeskuksen pommitragediaan. Nuori mies on menossa ostoskeskukseen solmimaan uutta ja orastavaa suhdetta, kun vanha tyttöystävä jää kotiin häntä vartomaan. Äkkiä kaikki on kuitenkin toisin...

Pisimmälle psykologisessa novellissa yltää Ritva Ikonen novellillaan Pääskynen. Se kertoo trapetsitaiteilijasta ja anorektikosta, joka kuihtuu pois tästä maailmasta, jossa on hyväksikäyttöä ja itsekkyyttä riittämiin. Ikonen on taitava kertoja, joka osaa hyvin pohjustaa tarinansa. Myös novellin atmosfääri on vahva, maalauksellinen.

Kaiken kaikkiaan Vakavalla tavalla onnellinen -novellivalikoima on positiivinen yllätys, josta on hyvä jatkaa vielä merkityksellisemmän ja omakohtaisemman tekstin suuntaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.