Valju olo temmellyksestä

VENEKOSKEN KESÄTEATTERI

Onni tulee Pietarista

Ensi-ilta 20.6.2008

Venekosken kesäteatterilla on kunniakkaat perinteet. Kuluva sesonki on 54. toimintavuosi. Paikallinen nuorisoseura pyörittää melkoista bisnestä: katettu katsomo vetää runsaasti yli 400 katsojaa ja väliaikatarjoilusta huolehtiminen on aikamoinen rumba.

Kesäteatterilla on kaunis miljöö. Vesi virtaa, pääskyt lentelevät kattoparruissa. Makkarat ja munkit maistuvat, palvelu on ystävällistä. On mykistävä tunne istua juhannusaattona katsomossa, joka vetää väkeä melkein saman verran kuin Jyväskylän kaupunginteatterin suuri puoli. Katsomo täyttyy jo puolta tuntia ennen esityksen alkua, ja lisää penkkejä tulokkaille kannetaan. Kaiuttimista kantautuva leppeä musiikki rakentaa tunnelmaa. Kesän näytöskappale oli Eero Schroderuksen Onni tulee Pietarista. Suomussalmelainen Schroderus on yksi suosituimmista kesäteatterikirjoittajista; se toinen on Heikki Luoma.

Näytelmän Onni on seitsemänkymppinen leskimies. Onnin "onni" on nuori itänaapurista lähtöisin oleva naprapaatti Irina. Mitä hyvää siitä seuraa, kun nuori kaunis nainen lapsineen ryykää leskimiehen tanhuville? Perilliset ja heidän kumppaninsa huolestuvat perintöosistaan. Onni on katoavaista, sanansäilä välkkyy välienselvittelyissä. Luvassa on juonittelua, hirvenmetsästystä, ruskaretkiä ja kaupankäyntiä. Kyläpahasen poliisi saa sekaantua lopulta kadonneen morsiamen metsästykseen.

Venekosken harrastajat ovat sympaattisia. Tuula Lampinen on kauppias-Hannana nainen paikallaan. Tatjana Maksudov sai maahanmuuttaja-Irinan arkuuden ja päättäväisyyden hienosti ilmennettyä, ja Sirpa Saavalaisen Hirvi on yliveto!

Kokonaisuutena näytelmä on turhan pitkä. Kohtauksia karsimalla esitys olisi saanut kaivattua jäntevyyttä. Osansa lennottomuuteen oli paitsi hajanaisella sovituksella myös käsikirjoituksella: teksti oli ladattu kiroilulla ja ryssittelyllä. Puheenparret kääntyivät vastakohdakseen, olkoonkin, että jälkimmäisellä koetettiin valaista meidän suomalaisten ennakkoluuloisuutta.

Täysi katsomollinen kesäteatterin ystäviä lämpeni täysillä mukaan Onnin ja kyläläisten temmellykseen. Innostuneet väliaplodit kajahtivat ilmoille useasti. Minulle esityksestä jäi valju olo.

MAIJA-LIISA WESTMAN

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kulttuuri

Levyarvio: Ikinä tekee vakavaa huumorimusiikkia, josta tulee mieleen eräs 90-luvun ilmiö

Jari Sillanpää esiintyi täydelle konserttisalille Joensuussa – ”Haluaisin mielelläni avata koko asian kaikille”

Jari Sillanpään kiertueen päätöskonsertti Joensuussa veti väkeä kohusta huolimatta

Yksi keho, kaksi persoonaa – Äänekosken taidemuseon johtaja Pekka Soininen kannustaa perehtymään perinteeseen

Teatteriarvio: Viihtymiseltä ei voi välttyä – Kuusan Kanavateatterin pikkujoulunäytelmä Teetä vaikka väkisin osuu tarkasti maaliin

Jyväskylän kirjamessut kokoaa Suomen huippukirjailijoita Paviljonkiin – katso koko ohjelma ennakkoliitteestä

Teatteriarvio: Satavuotias brittithrilleri 39 askelta taipuu vauhtikomediaksi Jyväskylän Huoneteatterissa

Kun keräily lähti lapasesta – Yksityisten keräilijöiden näyttely Designmuseossa on kiinnostava ja värikäs, esillä muun muassa 300 Arabian kannua

Levyarvio: Abreun uusi levy vie kriisin jälkeen asioita hieman oikeaan suuntaan, mutta hukkaa parhaimman mahdollisuutensa

Anneli Karppinen ja Antti Lattu toivat tv:stä tutun Illallinen yhdelle -klassikon näyttämölle Jyväskylässä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.