Valmetin Pro Patria -laatassa on Juho Vuoriston työkavereita

Valmet Jyväskylä teki kulttuuriteon selvittämällä sodassa kaatuneet tehtaan työntekijät. Pro Patria -laatassa on kaikkiaan 82 nimeä. Laatta julkaistiin arvokkaassa juhlatilaisuudessa Valmet Jyväskylän tiloissa perjantaina.

Perimätietona on kulkenut, että Valtion Tykkitehtaan työntekijöitä ei päästetty rintamalle. Tämä pitää paikkansa vain Talvisodan osalta. Pro Patria -laatan julkaisutilaisuudessa sankarivainajia puheenvuorossa tarkemmin esitellyt tuotantojohtaja Ilkka Jauhiainen kertoi, että Talvisodassa kaatui vain kaksi tehtaan miestä, mutta Jatkosodassa ja Lapin sodassa kaatuneita kertyi 80.

– Eteläisin sankarivainaja upposi panssarilaiva Ilmarisen mukana Utön edustalla ja Lapissa saksalaisia vastaan taistellessa kaatuivat pohjoisimmat sodan uhrit. Idässä Äänislinnan seudulla kaatui myös Rautpohjan miehiä. Näin voi sanoa, että Rautpohjan miehet taistelivat koko rintaman pituudella sekä leveydellä jatkosodassa, tiivisti Jauhiainen tilastotiedot.

Tilaisuuden kunniavieras oli 97-vuotias sotaveteraani Juho Vuoristo. Hän aloitti työt tykkitehtaalla vuonna 1939. Vuoristo taisteli Jatkosodan. Hän oli mukana itsenäisyyden kannalta keskeisessä Tali–Ihantala -torjuntataistelussa sekä myös Lapin sodassa. Marmorilaattaan on kaiverrettu miehen työkaverien nimiä. Sotien jälkeen Vuoristo jatkoi työtään tehtaalla mm. koneistajana ja jäi eläkkeelle vuonna 1981.

– Rautpohjan tehdas juhlii 80 vuotta ensi vuonna ja Valmetin teollinen toiminta täyttää 220 vuotta. Suomi juhlii nyt 100 vuotta. Tämä aika oli monella tapaa oikea tälle laatalle, totesi paikallisjohtaja Timo Pirinen.

Pirinen kiteytti lyhyesti tehtaan tuottamien panssaritorjunta ja ilmatorjuntatykkien sekä kranaattituotannon suuren tarpeen Suomen armeijalle, mutta muistutti tehtaan isosta roolista myös sotakorvaustuotteiden valmistajana. Pirisen mukaan tehtaalta valmistuivat ensimmäiset paperikoneet vuonna 1953 ja Valmet on tänään maailman paras paperi- ja kartonkikoneiden valmistaja.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .