Valmetin masuunimonttu sysäsi taiteilijan tielle

Jyväskyläläissyntyisen, pitkän uran tehneen kuvanveistäjä Pekka Pitkäsen (s. 1950) näyttely avautuu lauantaina Keski-Suomen museossa.

Pitkänen tunnetaan etenkin kookkaista, tummista ja patinoiduista pronssiveistoksista, joista voi nähdä viitteitä portteihin, oviin, arkkuihin, kilpiin, uurniin ja majakoihin.

Pitkänen on tuonut museon ylähalliin uusia suurikokoisia reliefejä, joiden innoittajana on rauta.

Koko näyttelytila hehkuu ruosteenoranssina.

– Ruoste on kaivellut mielessä vuosikymmenet. Olin nuorena poikana hetken töissä Valmetin Rautpohjan tehtaalla. Valtava masuuni oli remontissa ja tuijotin sitä talonkokoista monttua. Se oli valtavan vaikuttava, ruosteinen, musta ja punainen. Se jäi lähtemättömästi mieleen, olen kantanut sitä tunnetta mukanani, taiteilija kertoo.

Lapsuudenkoti Kypärämäessä antoi sytykkeen taiteilijan uralle. Kaikki tehtiin itse. Isä, suutari ja metallimies oli hyvä piirtämään. Piirtämisestä jopa kilpailtiin: kirjasta valittiin kuva, joka piti kopioida mahdollisimman hyvin.

– Ei minulla ollut muuta vaihtoehtoa kuin lähteä taiteilijan tielle. Armeijan aikana pyrin Taideteolliseen ja pääsin. Se oli sitten selvä peli.

Rauta-aika – Pekka Pitkäsen veistoksia Keski-Suomen museossa 24.5. asti. Avoinna ti–su kello 11–18.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .