Valtameri - Göran Sonnevi

GÖRAN SONNEVI Valtameri Suom. Jyrki Kiiskinen. Tammi 2007, 346 s.

Ruotsalainen runoilija Göran Sonnevi (s. 1939) sai laajasta oman runoutensa kehityskaarta ja maailmankuvaa käsittelevästä runokokoelmastaan Valtameri (alkuteos Oceanen, 2005) Pohjoismaisen neuvoston kirjallisuuspalkinnon vuonna 2006. Nyt teos on saatavilla hienona suomennoksena runoilija Jyrki Kiiskisen tulkitsemana.

Valtameri on eräänlainen omakohtainen synteesi runoilijan maailmankuvan kerrostumista - kielifilosofiasta, omasta henkilöhistoriasta sekä maailmankuvan rakentumisen aineksista ja edellytyksistä. Tietyin paikoin sukulaisuus Pentti Saarikosken runouteen, erityisesti Tiarnia-sarjassa, on "paikan filosofian ja ajanelämyksen suhteen" ilmeinen.

Sonnevilta on aiemmin ilmestynyt Saarikosken suomentamana valikoima runoja nimeltään Keskeneräinen kieli. Siinäkin on havaittavissa kielen olemuksen pohdintaa maailmankatsomuksellisia ja ideologisia taustoja vasten. "Poliittinen runo" merkitsee Sonneville ennen muuta eksistentialistista aloitetta, henkilökohtaisen ulottuvuuden läsnäoloa. Propagandan ja manipulaation kieli on tämän etiikan vastainen.

Sonnevin Valtameri-kokoelmassa on vahva kosmologinen näkökulma, maailmassa olemisen etiikka, tieteen ja taiteen peruskysymyksiä yhdistelevä juonne. Runous (Hölderlin), matematiikka (Gödel) ja mystiikka (mestari Eckhart) ovat haastavia maailmankuvan rakentajia ja keskustelukumppaneita. Mutta yhtä hyvin sitä ovat myös merenrantamaiseman eläimet ja kasvit, ilmasto ja ihmiset, muistot ja vuodenajat, rakkaus. Olevainen puhuu kaikilla kielillä kaikille aisteille yhtaikaa ja toisiaan erottelematta.

Aivan kuten Andrei Tarkovski filosofisessa elokuvassaan Solaris, myös Sonnevi tulkitsee olemassaolon vertauskuvaa, "valtamerta", sen jumaluutta eräänlaisena yliyksilöllisenä inhimillisyytenä kauneuksineen ja kauheuksineen. Sonnevi kirjoittaa: "Valtameri on olemassa / olosuhteistaan riippumatta / Se on myös ne." Hän jatkaa Solariksen vision hengessä: "Sielumme eivät ole väliaikaisia / Joka nanosekunti ne heijastetaan / tuntemattomaan tulevaisuuteen, ikuisuuteen --."

Sonnevin runoteos on äärimmäisen rikas ja antoisa inhimillinen kudos merkityksien synnystä ja ihmisen asemasta syntymän ja kuoleman välillä.

HANNU WAARALA

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.