Valtionpalkinnot jazzmuusikolle ja urkutaiteilijalle

Pitkän linjan jazzmuusikko Juhani "Junnu" Aaltonen ja kansainvälisestikin erittäin tunnettu urkutaiteilija Kalevi Kiviniemi jakoivat tämänvuotisen säveltaiteen valtionpalkinnon keskenään.

Vuonna 1935 syntynyt saksofonisti ja huilisti Juhani Aaltonen aloitti uransa kymenlaaksolaisen Heikki Rosendahlin orkesterissa 1960-luvulla. Myös yhteistyö Heikki Sarmannon, Edward Vesalan ja Paroni Paakkunaisen kanssa alkoi 1960-luvulla.

Aaltosen omissa nimissään tekemä ensilevy Etiquette ilmestyi 1974 ja se valittiin vuoden jazzlevyksi. Hän oli mukana perustamassa Umo-jazzorkesteria ja työskenteli sen riveissä aina vuoteen 1986, jolloin hänelle myönnettiin 15-vuotinen taiteilija-apuraha.

Kalevi Kiviniemi on klassisen urkumusiikin monipuolinen ja suvereeni taitaja, kiittää Valtion säveltaidetoimikunta perusteluissaan.

Vuonna 1958 syntyneen Kiviniemen erikoisalana voidaan pitää ranskalaista urkumusiikkia, mutta hän on poikkeuksellisen luovasti pureutunut eri aika- ja tyylikausien musiikkeihin, myös aivan uusimpaan musiikkiin.

Kumpikin sai 7 500 euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.