Valtiontukien takaisinperintä uhkaa ajaa kamariorkesteri Avantin konkurssiin

Kamariorkesteri Avanti uhkaa ajautua konkurssiin valtiontukien takaisinperinnän takia. Opetus- ja kulttuuriministeriö kertoo perivänsä Avantilta takaisin puoli miljoonaa euroa liikaa maksettua valtiontukea.

Ministeriö perustelee takaisinperintää sillä, että orkesteri on käyttänyt vanhentunutta raportointia, jossa laskettu henkilötyövuosimäärä on ollut liian suuri.

Avanti on ollut viime vuosikymmeninä suomalaisen musiikin ahkerimpia kantaesittäjiä. Sen riveistä on lähtenyt useita kansainvälisesti menestyneitä kapellimestareita kuten Esa-Pekka Salonen ja Jukka-Pekka Saraste, jotka olivat perustamassa orkesteria.

Salonen ja Saraste vetoavat useiden muiden tunnettujen esiintyjien ja säveltäjien kanssa ministeriöön päätöksen perumiseksi. Esiintyjien kannanoton mukaan orkesteri on toimittanut säännöllisesti ministeriöön toimintakertomuksen ja tarkastetun tilinpäätöksen.

– Näihin dokumentteihin tutustuminen on nähtävästi ollut ministeriössä olematonta, sillä kahteenkymmeneen vuoteen orkesteri ei ole saanut ohjeistusta tai korjausehdotuksia, kirjeessä todetaan.

Kannanoton mukaan Avanti on itse havainnut nyt esille nousseet epäkohdat ja ollut niistä yhteydessä ministeriöön. Esiintyjien mukaan ministeriö näyttää pakottavan Avantin konkurssiin, sillä summan takaisinmaksu ei ole orkesterille mahdollista.

– Ministeriö ei saa rahojaan takaisin mutta orkesterin toiminta loppuu. Kaikki häviävät.

Kirjeen ovat allekirjoittaneet Anssi Karttunen, Pekka Kuusisto, Magnus Lindberg, Hannu Lintu, Susanna Mälkki, Sakari Oramo, Kaija Saariaho, Esa-Pekka Salonen, Jukka-Pekka Saraste, Dima Slobodeniouk, John Storgårds ja Lotta Wennäkoski.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.