Vampyyrien salat aukeavat Vapriikin kesänäyttelyssä Tampereella

Tampereella sijaitsevan Museokeskus Vapriikin Dracula-näyttely esittelee populaarikulttuurin verenhimoisia sankareita elokuvissa, kirjallisuudessa ja kansanperinteessä.

Näyttely selvittää myös vampyyreihin liittynyttä taikauskoa. Vampyyrinpelkoa on koettu erityisesti Balkanilla ja Euroopan itäisimmissä kolkissa.

Näyttelyn esineistö on koottu useista eurooppalaisista ja amerikkalaisista museoista ja yksityiskokoelmista.

Esillä on esimerkiksi Bram Stokerin Dracula-romaanin ensipainos vuodelta 1897, Stokerin käyttämää lähdeaineistoa ja hänen henkilökohtaisia muistiinpanojaan.

Kirja nousi huikeaan menestykseen 1920–30-luvulla eri teatterisovitusten ja elokuvien siivittämänä. Valkokankaalla kirjan tunteettomasta hirviöstä kehkeytyi vähitellen romanttista ja menetettyä rakkautta etsivä tukahdutetun eroottinen hahmo.

Näytteillä on myös mm. 1400-luvun Valakian hirmuhallitsija Vlad Seivästäjän elämästä kertovaa esineistöä. Kauhua herättänyttä Seivästäjää on pidetty Draculan varhaisena esikuvana.

Näyttelyssä nähdään otteita vampyyrielokuvista sekä niiden rekvisiittaa. Vampyyreitä on nähty muiden muassa elokuvissa, Nosferatu, Dracula – vanha vampyyri (pääosassa Bela Lugos), Nosferatu – Yön valtias (pääosassa Klaus Kinski), Verenjano ( David Bowie vanhana vampyyrinä), The Lost Boys (Kiefer Sutherland vampyyrinä), Bram Stokerin Dracula (pääroolissa Gary Oldman) sekä Twilight-elokuvissa (pääosissa Kristen Stewart ja Robert Pattinson).

Twilight-kirjasarja ja -elokuvat nostivat vampyyriteeman jälleen suosituiksi 2000-luvulla. Stephenie Meyerin kirjasarja kertoo lukioikäisten Bella Swanin ja vampyyri Edward Cullenin romanttisesta suhteesta. Myös elokuvat saavuttivat maailmanlaajuisen suosion. Näyttelyvitriinissä nähdään kopioina Bellan valkoinen hääpuku, korkokengät ja kihlasormus.

Keväällä avautunut näyttely on esillä 18. elokuuta saakka. Näyttely ei sovi lapsille.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .